O.J. Simpson dostal za únos a přepadení 15 let vězení

New York - Americký soud poslal na 15 let do vězení bývalou hvězdu amerického fotbalu O. J. Simpsona. Trest si vysloužil za loupežné přepadení a únos. Loni v září byl zadržen poté, co se s  několika dalšími ozbrojenými lidmi pokusil v kasinu v Las Vegas získat věci z jeho sportovní kariéry. Letos v říjnu shledal soud Simpsona vinným ve všech 12 bodech obžaloby. Hrozilo mu doživotí. Od soudu dnes odešel ale s nižším trestem. O podmínečné propuštění bude moci požádat po 6 letech.

U soudu dnes Simpson dostal 15letý trest. Verdikt srazil bývalého sportovce na kolena, před soudem se se slzami v očích za své jednání omluvil a prohlásil, že nechtěl nikomu ublížit ani nic ukrást. Zopakoval svá dřívější prohlášení, že chtěl jen získat zpět ukradené rodinné a osobní věci, které sběratelé podle něho neoprávněně prodávali na internetu.

„Omlouvám se lidem státu Nevada. Jezdíval jsem do Nevady od roku 1959. V létě roku 1961 jsem tady pracoval pro svého strýce. Od té doby jsem sem jezdil pravidelně a nikdy jsem se nedostal do potíží,“ bránil se před soudem se slzami v očích Simpson.

Loni na podzim O.J. Simpson s pěti dalšími kumpány vtrhl do hotelového pokoje v kasinu v Las Vegas. On sám dodnes tvrdí, že chtěl získat věci, které mu patřily a souvisely s jeho sportovní kariérou nebo rodinou. Obchodníci je podle něj neoprávněně nabízeli na internetu. Jenže dva muži ze Simpsonova doprovodu si s sebou vzali zbraně. A soud už letos v říjnu trojici uznal vinnou ve všech 12 bodech obžaloby. Kromě jiného z loupežného přepadení a únosu.

Sportovní hvězda 70. let a pozdější televizní komentátor a příležitostný filmový herec Simpson připoutal mimořádnou pozornost už soudním procesem před 14 lety, kdy byl obžalován z vraždy bývalé manželky a jejího přítele. Nakonec ho ale porota v roce 1995 shledala nevinným, i když v odděleném občanskoprávním sporu byl za smrt obou lidí prohlášen odpovědným a byla mu uložena povinnost vyplatit pozůstalým odškodné 33,5 milionu dolarů.