Krize v Zimbabwe nabrala podle Browna mezinárodních rozměrů

Londýn/Harare - Britský premiér Gordon Brown podle BBC vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo lidem v Zimbabwe, kde si epidemie cholery vyžádala již skoro 600 životů. Tamější vláda není údajně schopná nebo nechce podněcovat kroky k řešení problému. Krize podle Browna nabrala mezinárodních problémů.

Svět má podle předsedy britské vlády vzkázat autoritářskému prezidentovi Zimbabwe Robertu Mugabemu, že „to již stačilo“. K demisi ho sice přímo nevyzval, ale prohlásil, že světoví politici by měli bránit demokracii a lidská práva v Zimbabwe.

Brown v prohlášení uvedl, že v příštích dnech bude prioritou doručit do Zimbabwe pomoc pro nemocné cholerou. „Nyní jde spíše o mezinárodní krizi než o nouzový stav na úrovni jednoho státu,“ uvedl Brown. „Mezinárodní, protože nemoc překračuje hranice,“ vysvětlil.

Britský ministerský předseda řekl, že je „v úzkém kontaktu s africkými politiky, aby společně tlačili na to, aby lidé v Zimbabwe dostali takovou vládu, jakou si zaslouží,“ a dodal: „hlasovali pro lepší budoucnost, naší povinností je jejich snahy podporovat,“ prohlásil Brown.

Spory o moc v Zimbabwe zablokovaly tamější politiku

Předák zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai v letošních prezidentských volbách Mugabeho porazil. Jeho vítězství bylo ale velmi těsné, a tak si Mugabe vynutil druhé kolo voleb. Opoziční politik se ho kvůli násilnostem ze strany vlády neúčastnil a vítězem se stal Mugabe. Oba rivalové se v září dohodli na tom, že se o moc podělí, aby mohli řešit katastrofální situaci zimbabwského hospodářství. Politická situace je však už několik měsíců zablokovaná kvůli Mugabeho neschopnosti dohodnout se s Tsvangiraiem na dělbě moci.

Brown se zařadil mezi další světové politiky a osobnosti, kteří Mugabeho odsoudili. K opuštění politické scény zimbabwského prezidenta v pátek vyzvala americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová i jihoafrický nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu.

Zimbabwe je na pokraji naprostého kolapsu. Polovina z 12,3 milionu obyvatel je závislá na potravinové pomoci. Inflace dosahuje 231 milionů procent a nezaměstnanost je až devadesátiprocentní.

Robert Mugabe
Zdroj: ČT24