Ozbrojenci napadli dopravní terminál NATO u Péšávaru

Islámábád - Dopravní terminál Severoatlantické aliance se stal na severozápadě Pákistánu terčem útoku ozbrojenců. Při přestřelce zabili jednoho strážce a poté zničili 106 vozidel, která slouží k zásobování zahraničních jednotek v Afghánistánu. Informovala o tom agentura AP s dodatkem, že se jedná o nejrozsáhlejší útok na zásobování jednotek NATO v regionu.

Rostou tak obavy, že bojovníci z hnutí Taliban by mohli odříznout spojení do Afghánistánu přes Chajbarský průsmyk. Až tři čtvrtiny zásob pro koaliční jednotky v Afghánistánu, včetně pohonných hmot, se do země dostávají přes Pákistán.

Asi tři desítky ozbrojenců dnes před úsvitem zaútočily na dopravní terminál nedaleko Péšávaru. Na nákladních autech, která zničili, měly být do Afghánistánu vyslány obrněné vozy Humvee, hasičské vozy a zapečetěné kontejnery s dalším materiálem. Podle informací agentury Reuters útočníků bylo asi 200.

Série útoků na nákladní vozy jedoucí mezi Péšávarem a afghánskou hranicí v poslední době ukázala, jak nejistá tato cesta je v době, kdy se v příhraniční oblasti šíří moc Talibanu.

Minulý týden ozbrojenci napadli jiný dopravní terminál u Péšávaru a spálili 12 vozů naložených dodávkami pro jednotky NATO. Dva strážci přišli o život. Představitelé NATO a Spojených států tvrdí, že tyto ztráty nemají na operace v Afghánistánu dopad. Nicméně NATO se snaží najít alternativní cesty přes Střední Asii.

Vydáno pod