Ghaňané volí prezidenta a parlament a doufají v růst blahobytu

Akkra - Ghaňany dnes čekají velmi důležité volby, budou vybírat nového prezidenta a složení parlamentu. Největšími favority na post hlavy státu jsou právníci vystudovaní v zahraničí - Nana Akufo-Addo z vládní Nové vlastenecké strany (NPP) a John Atta Mills z opozičního Národního demokratického kongresu (NDC). Vítěz povede zemi v době, kdy se Ghana chystá začít vydělávat na těžbě ropy u svého pobřeží.

Pozorovatelé vyslaní na volby, v nichž téměř 13 milionů ghanských voličů rozhoduje také o nové podobě 230členného parlamentu, většinou očekávají pokojný průběh hlasování. Ten by byl vzpruhou pro obhájce demokracie v Africe po volebních násilnostech v Keni, Zimbabwe a Nigérii.

Prezidentský mandát současné hlavy státu Johna Kufuora, který se v pondělí dožívá 70 let, vyprší 7. ledna. Kufuor už po dvou odsloužených prezidentských mandátech znovu kandidovat nemohl.

Potenciální druhé kolo se bude konat 28. prosince

Výsledek dnešního souboje o prezidentský úřad může být velmi těsný a není ani vyloučeno druhé kolo voleb, které by se konalo 28. prosince. Volební místnosti v Ghaně se otevřely v 08:00 SEČ a zavřou se v 18:00 SEČ. První výsledky by měly být podle agentury AFP známy do středy.

O poslanecké mandáty se uchází jeden tisíc kandidátů z osmi politických stran. V současném zákonodárném sboru má většinu 128 křesel Kufuorova NPP. Její vláda pravého středu orientovaná na tržní politiku zajistila Ghaně v minulých letech hospodářský růst ve výši více než pěti procent ročně. Mnozí Ghaňané, kteří vidí jeho důkazy v podobě přepychových bytových projektů a luxusních aut v ulicích, si ale od nové vlády slibují, že zajistí hospodářský blahobyt i pro ně.

„Chceme od nové vlády, aby nám dala práci. Měla by nám dát lepší školy, lepší zdravotnickou péči,“ řekl agentuře Reuters osmadvacetiletý nezaměstnaný Derrick Agbanyo, čekající spolu se stovkami dalších ve frontě před volební místností.

Výrazné zlepšení životní úrovně si pak Ghaňané slibují od objevu zásob ropy před svým pobřežím. Britská společnost Tullow Oil má v plánu začít koncem roku 2010 těžit z tohoto ložiska 120 000 barelů ropy denně.