Falešný indický ministr zahraničí hrozil pákistánskému prezidentovi útokem

Dillí - Až na práh válečného konfliktu dovedl Indii a Pákistán údajně žertovný telefonát pákistánskému prezidentovi Zardárímu. Tomu totiž volal člověk, který se představil jako indický ministr zahraničí a varoval, že Indie proti Pákistánu podnikne vojenský zásah, pokud Pákistán nevydá podezřelé teroristy. Podle Dillí šlo o nějakého vtipálka, Islámábád ale uvedl, že není technicky možné, aby se někdo takový pákistánskému prezidentovi dovolal, aniž by byl několikrát prověřen.

Když pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí zvedl telefon, nestačil se divit. Osoba, která se představila jako indický ministr zahraničí, pohrozila, že Indie sáhne k vojenským prostředkům, pokud Pákistán nevydá organizátory bombových útoků v Dillí. Šéf indické diplomacie se od telefonátu okamžitě distancoval, i přesto měla ale pákistánská armáda pohotovost. Nad Islámábádem přelétávaly bojové tryskové letouny s ostrou municí. „Situace v tom okamžiku byla tak napjatá, že Pákistán byl opravdu připraven zdvihnout svá letadla do vzduchu,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT24 český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček.

Vztahy mezi Indií a Pákistánem se vyostřily poté, co jediný z teroristů, který útok v Bombaji přežil, přiznal vazby na tábor radikální islámské organizace Laškare tajjaba v pákistánské části Kašmíru.

Podle pákistánské ministryně informací a vysílání Šery Rahmánové ale o žert zřejmě nemohlo jít. Podle ní je totiž technicky nemožné, aby se kdokoliv dovolal prezidentovi bez toho, aby byla jeho totožnost několikrát prověřena. Podle ní existují záznamy hovoru, které dokazují, že se skutečně volalo z indického ministerstva zahraničí. Situaci zklidnila prý až šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová, které údajně v telefonickém hovoru její indický protějšek Pranáb Mukherdží vyvrátil, že by stál za telefonátem.