V Irsku se našly dioxiny i v hovězím mase

Dublin - Skandál s toxickým masem se v Irsku rozšířil z vepřového i na hovězí. Zdrojem karcinogenních dioxinů v mase zvířat je kontaminované krmivo od jedné dodavatelské firmy. Jak se v něm jed ocitl, se vyšetřuje. Irská vláda mezitím nechala stáhnout rizikové maso z obchodů doma i v 25 zemích, kam se vyváží. Na český trh se podle ministerstva zemědělství vůbec nedostalo.

Po šunce, slanině nebo uzeném zbyly jen prázdné regály. Irská vláda zakročila okamžitě, jak se skandál s kontaminovaným masem objevil. Země přitom vyváží celou polovinu produkce vepřového. Krize kolem vadného masa ji denně stojí 1 milion eur.

Vařená šunka je jedním z pilířů irské vánoční večeře. Největší skandál za 10 let, od propuknutí nemoci šílených krav, tak nemohl přijít v horší dobu. Irové si letos prý raději šunku odpustí. Irsko, jindy pyšné na svou kvalitní zemědělskou výrobu, bude muset samo šunku dovážet.

Na likvidaci jde kvůli dioxinům sto tisíc prasat. V jejich těle se našlo až 200krát víc karcinogenních dioxinů, než povoluje norma. Jenže jatka letos musela propouštět a zakázku odmítají. Chtějí kompenzaci. Irský premiér o ni požádá ve čtvrtek v Bruselu, ale možná narazí. „Samozřejmě budeme muset u Evropské unie hledat možnosti spolufinancování nebo úplného financování některých těchto záležitostí,“ říká irský premiér Brian Cowen.

Mluvčí Komise EU pro zemědělství Michael Mann ale namítá: „On ve skutečnosti neexistuje žádný právní základ, abychom Irsku přímo vypláceli evropské peníze jako kompenzaci za likvidaci masa.“ 

Dioxiny kontaminované krmivo se už našlo také na 38 irských hovězích farmách. Jedu se do masa dostalo ale jen minimum a podle vlády neohrožuje lidské zdraví. A stejný problém zjistilo devět prasečích farem v britském Severním Irsku. Evropská unie teď  žádá i Londýn o garance, že se maso odtamtud nedostane ke spotřebitelům.