Klaus v Bulharsku: Během předsednictví hodlám pracovat ve svazku s vládou

Sofie - Prezident Václav Klaus dnes druhým dnem pokračoval v návštěvě Bulharska. S prezidentem Georgim Parvanovem včera jednal o vzájemných problémech a Evropské unii. Mimo jiné řekl, že během českého předsednictví unii nenavrhne žádné radikální změny a bude spolupracovat s vládou. Během přednášky pro studenty ekonomické univerzity v Sofii dnes Klaus také varoval před zneužíváním globální finanční krize jako nástroje zpochybňování a podkopávání základních principů kapitalismu a svobodného trhu.

Prezident během přednášky současně označil krizi za zcela normální ekonomický jev. Svobodný trh musí být především chráněn před zásahy nezodpovědných politiků. Bude prý pravděpodobně trvat několik let, než ekonomika opět dosáhne výkonu z doby před krizí, a tento návrat k pozitivnímu růstu podle něj proběhne bez ohledu na nákladné vládní zásahy.

V Sofii včera český prezident také za přítomnosti bulharského prezidenta Georgiho Parvanova představil bulharské vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. Klaus zároveň oznámil, že nehodlá během nadcházejícího českého předsednictví navrhovat v EU radikální změny. „Nemyslím si, že český prezident může odehrát nezávislou roli během českého předsednictví. Nebudu navrhovat radikální změny. Hodlám pracovat v úzkém svazku s vládou,“ uvedl Klaus.

Odpoledne Klaus odlétá do Rumunska, kde se setká s prezidentem Traianem Baseskem. V Rumunsku zůstane do středy.

Vydáno pod