Finský exprezident Ahtisaari převzal Nobelovu cenu za mír

Oslo - Bývalý finský prezident Martti Ahtisaari dnes v norském hlavním městě převzal Nobelovu cenu za mír pro rok 2008. Nejvýznamnější ocenění na poli humanity získal jednasedmdesátiletý politik za dlouholetou snahu při řešení konfliktů na několika kontinentech. Během slavnostního předání ceny Ahtisaari vyzval nového amerického prezidenta Baracka Obamu, aby udělal vše k dosažení celkové mírové dohody na Blízkém východě.

„Doufám, že nový americký prezident, který složí přísahu příští měsíc, bude celý první rok svého mandátu věnovat vysokou prioritu řešení konfliktu na Blízkém východě,“ řekl Ahtisaari ve svém vystoupení. Podle exprezidenta si skutečné řešení vyžaduje také plné zapojení Evropské unie, Ruska a OSN, a úplná dohoda musí zahrnovat nejen Izrael a Palestinu, ale i Irák a Írán. „Pokud chceme dosáhnout trvalé výsledky, musíme uvažovat v rámci celého regionu,“ zdůraznil.

Ahtisaari si vysloužil uznání jako mírový vyjednávač OSN. V roce 2005 dojednal například dohodu mezi vládou Indonésie a odštěpeneckou provincií Aceh, která vedla k definitivnímu vyřešení tohoto dlouhodobého konfliktu. Podílel se na řešení konfliktů také v Namibii, Iráku, Severním Irsku nebo ve střední Asii. Za svůj úspěch považuje ale právě Namibii. Naproti tomu jeho působení ve funkci zmocněnce generálního tajemníka OSN pro řešení statusu bývalé srbské provincie Kosova nebylo korunováno úspěchem.

Od učitele až ke světovému mírotvorci

Ahtisaari, původním povoláním učitel, začal v roce 1965 pracovat pro finské ministerstvo zahraničí. Pak strávil téměř 20 let v zahraničí, nejdříve jako velvyslanec v Tanzanii a později jako vyslanec při OSN. V roce 1994 zvítězil ve finských prezidentských volbách, o získání dalšího mandátu v roce 2000 se však už nepokusil a začal se plně věnovat mírové diplomacii.

V sousedním Švédsku vyhlášeny ceny v dalších oborech.

Právě Nobelova cena za mír se jako jediná uděluje v norském Oslu. Laureáty z ostatních oborů vyhlašuje švédský král v zemi zakladatele každoročního ocenění a významného vynálezce Alfreda Nobela. Za ekonomii si toto vysoké vyznamenání odnese Američan Paul Krugman. Nobelovu cenu za fyziku dostala dvojice Japonců Makoto Kobajaši a Tošihide Maskawa a Američan japonského původu Yoichiro Nambu. Za chemii převzali ocenění Američané Martin Chalfie a Roger Tsien spolu s Japoncem Osamu Šimurou. V oblasti lékařství a fyziologie byli letos odměněni Němec Harald zur Hausen a Francouzi Francoise Barrérová-Sinoussiová a Luc Montagnier. Za literaturu si medaili odnesl Francouz Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Všichni nositelé Nobelovy ceny dostanou kromě medaile a diplomu také finanční odměnu. Na každou kategorii připadá 10 milionů švédských korun (asi 24,5 milionu českých korun), které si laureáti rozdělí. Ceny se tradičně udělují 10. prosince, tedy v den Nobelova úmrtí v roce 1896.