Gates je v Afghánistánu, chce posílit jednotky v zemi

Kandahár (Afghánistán) - Do Afghánistánu dnes přiletěl americký ministr obrany Robert Gates. Navštívil zde základnu NATO v jihoafghánském městě Kandahár. Reportérům, kteří ho doprovázeli v letadle, sdělil, že by chtěl do příštího léta do Afghánistánu přesunout tři ze čtyř požadovaných vojenských brigád.

Gates uvedl, že nebude nutné snížit počet vojáků v Iráku, aby se uvolnily brigády požadované pro afghánskou misi. Brigádu obvykle představuje kolem 3500 vojáků. Rozmístění jedné z těchto jednotek už je naplánováno na leden příštího roku, zbylé dvě by do Afghánistánu měly podle Gatese dorazit do léta. Rozkaz k jejich přesunu ale Gates ještě nepodepsal.

Gates: Budeme se snažit dostat další dvě bojové brigády do Afghánistánu do léta

Gates během návštěvy vojenské základny NATO v Kandaháru uvedl, že se snaží splnit požadavek na rozšíření počtu vojáků, který vznesl velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF), americký generál David McKiernan. „Budeme se snažit dostat další dvě bojové brigády do Afghánistánu do léta v reakci na jeho žádost,“ prohlásil Gates, který na postu ministra obrany zůstane i ve vládě nově zvoleného prezidenta Baracka Obamy.

V současnosti je v Afghánistánu rozmístěno zhruba 65 000 zahraničních vojáků, z nichž asi 31 000 je ze Spojených států. Do jižního Afghánistánu by během následujícího jednoho nebo dvou let mělo dorazit více než 20 000 amerických vojenských posil.

Situace v Afghánistánu je „nahnutá“

Podle McKiernana je situace v Afghánistánu „nahnutá“ a vojenské posily jsou třeba k posílení bezpečnosti na jihu země. „Jsou tam oblasti, kde jsme přinejlepším ve slepé uličce,“ řekl McKiernan v rozhovoru pro britské listy.

„Na jihu a jihozápadě musíme stále tvrdě bojovat a jednoduše tam nemáme dostatek bezpečnostních sil,“ dodal s tím, že rok 2009 bude „kritickým rokem“, protože se v Afghánistánu budou konat prezidentské volby. „Tady budou volby a v USA nastoupí nová vláda,“ řekl McKiernan. „To je šance pro mezinárodní komunitu zůstat zainteresovaná a zvýšit příspěvky.“

Česká armáda má v Afghánistánu v současnosti provinční rekonstrukční tým, vojáci ze speciálních jednotek bojují v rámci operace Trvalá svoboda a v Kábulu působí česká polní nemocnice, její osazenstvo se má ale do konce roku vrátit zpět do vlasti. Příští rok česká armáda plánuje do Afghánistánu vyslat tři vrtulníky a posílit provinční rekonstrukční tým. Celkem by tam mohlo sloužit až 745 českých vojáků, česká opozice takový počet ale odmítá.

  • Vojáci mezinárodních jednotek v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/484/48316.jpg
  • Voják v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/461/46014.jpg