Summit EU: Všechny členské státy budou mít nadále své eurokomisaře

Brusel - Evropští státníci 27 zemí se na bruselském summitu EU dohodli na tom, že všechny členské státy budou mít přinejmenším do roku 2014 i nadále svého komisaře. Šéfové států a vlád se na tom dnes shodli na schůzce EU v Bruselu, ačkoliv znění Lisabonské smlouvy počet komisařů naopak snižuje. Rozhodnutím se většina evropských států pokusila vyhovět požadavkům ostře sledované irské delegace, pro niž bylo bezpodmínečné zachování postu komisaře jedním ze základních požadavků pro vyhlášení opětovného referenda o přijetí Lisabonské smlouvy.

Irové ji v červnu odmítli v referendu, čímž značně zkomplikovali přijetí smlouvy v celé Evropské unii. Nynější summit evropské sedmadvacítky se snaží situaci odblokovat. Po dnešním jednání je jisté, že Irsko bude referendum opakovat a že unie vyjde vstříc irským požadavkům, mezi něž patří právě otázka počtu komisařů. Podmínkou dnešní dohody je to, aby Lisabonská smlouva vstoupila v platnost.

Jak v rozhovoru pro ČT uvedla česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová, podle všeho se na summitu podaří dojednat deklaraci, která by obavy Irů vyvrátila. Vedle počtu komisařů Irové požadují také záruky v otázce neutrality, daní, potratů a některých sociálních otázkách. Měnit se Lisabonská smlouva ale podle těchto požadavků nebude, budou zapracovány do přístupové smlouvy s Chorvatskem.

Původně se počítalo s tím, že smlouva o reformě institucí EU vstoupí v platnost v lednu příštího roku. To se však už nestane. Dokument sice schválily parlamenty 25 zemí, avšak Irové ho v červnovém referendu odmítli. Parlament České republiky, která se ujme v lednu na půl roku předsednické role v sedmadvacetičlenném bloku, smlouvu zatím jako jediný z unijních států neratifikoval.

Topolánek: Lisabon by mohl vstoupit v platnost během příštího roku

Podle Mirka Topolánka by Lisabonská smlouva mohla vstoupit v platnost ještě před koncem příštího roku. Český premiér to řekl ve čtvrtek pozdě večer po skončení prvního dne summitu. „Ten návrh v zásadě otevírá cestu k tomu, aby irská vláda mohla jít do nového referenda,“ řekl k výsledku jednání český vicepremiér Alexandr Vondra.

Vyslanec hnutí Libertas Declan Ganley s novým referendem jako velký kritik Lisabonské smlouvy zásadně nesouhlasí. Tvrdí, že opětovné referendum je výsměch a znevážení hlasů všech Irů. Navíc dnes oznámil médiím, že příští rok hodlá se svou stranou usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Nálepku euroskeptika odmítá a naopak přesvědčuje všechny kolem sebe o svém proevropském přesvědčení.

Ganleyho sdružení Libertas v minulosti podpořil také český prezident Václav Klaus a euroskeptici z Klausova okolí podle tisku připravují nové uskupení s pracovním názvem Libertas.cz, které má být napojené na Ganleyho hnutí. Velký ohlas i kritiku vyvolalo setkání Klause a Ganleyho během nedávné návštěvy českého prezidenta v Dublinu. Výhrady ke schůzce měl irský ministr zahraničí Micheál Martin a prezident Klaus se kvůli tomu také ostře střetl v Praze s vedením Evropského parlamentu.

Pöttering: Záznam z jednání na Pražském hradě byl neúplný

Předseda této instituce Hans-Gert Pöttering na dnešní tiskové konferenci k úvodu summitu kromě představení programu summitu neopomněl také reagovat na nedávnou schůzku mezi prezidentem Václavem Klausem a delegací europoslanců na Pražském hradě. Podle jeho dnešní výpovědi byl pořízený záznam inkriminované schůze neúplný a tudíž nepřesný. „To, co se objevilo v novinách, nebylo kompletní, a tudíž ani správné,“ řekl Pöttering. Předseda EP zároveň několikrát zopakoval, že jej „uvedlo v úžas“, že byl rozhovor vůbec nahráván.

Kvůli Lisabonu se pohádal francouzský a polský prezident

Lisabonská smlouva se dnes v Bruselu stala také předmětem ostré výměny názorů mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a jeho polským kolegou Lechem Kaczyńským. Kaczyński, jehož podpis je nutný k tomu, aby byla ratifikace smlouvy v Polsku uzavřena, ji odmítá podepsat s odůvodněním, že musí počkat, až jak se rozhodnou Irové. Viditelně rozzlobený Sarkozy údajně prohlásil, že „polský prezident by se neměl schovávat za záda Irska“ a že Polsko „by mělo samo převzít za sebe odpovědnost“.

Vicenová: Mírný optimismus i v otázce klimatického balíčku

Vicenová rovněž uvedla, že překvapivě optimistická nálada panuje i v otázce takzvaného klimatického balíčku. I zde se rýsuje náznak dohody. Šéfové vlád jednání o něm pro dnešek přerušili a vrátí se k němu v pátek. Do té doby francouzské předsednictví vypracuje nový návrh, na němž by se unie ovšem mohla rychle shodnout.