Pákistán uvalil domácí vězení na šéfa militantní skupiny Laškare tajjaba

Islámábád - Pákistánské úřady dnes uvalily domácí vězení na zakladatele militantní organizace Laškare tajjaba. Háfiz Saíd byl ve městě Láhauru zadržen v reakci na to, že jej OSN zařadila na svůj seznam teroristů, na něž se vztahují sankce. Tříměsíční domácí vězení uvalila policie i na tři Saídovy spolupracovníky z vedení. K sankcím patří zákaz cestování a zmrazení majetku. Laškare tajjaba je podezřelá ze spáchání sebevražedných atentátů v indické Bombaji, při nichž minulý měsíc zahynulo 171 lidí.

V pákistánském Karáčí a indickém Haidarábádu policie také uzavřela kanceláře Džamáatut davá, jejíž je Laškare tajjaba militantní odnoží. Džamáatut davá, která provozuje po celém Pákistánu vlastní školy, kanceláře a zdravotní kliniky, opakovaně prohlašuje, že s Laškare tajjaba nemá nic společného.

Pákistán dosud zatkl dvě desítky osob včetně dvou extremistů, o nichž Indie tvrdí, že v bombajských atentátech sehráli klíčovou úlohu. Její vláda ale po sousední zemi požaduje další kroky. Pákistán si však stěžuje, že Indie mu neposkytla údaje z vyšetřování. Islámábád je nyní pod velkým mezinárodním tlakem, aby podnikl důrazné kroky proti všem, kdo mají s atentáty v Bombaji cokoliv společného.