Ve Vatikánu se v pátek rozzáří velký vánoční stromek

Vatikán - Na Svatopetrském náměstí v Římě se v pátek slavnostně rozsvítí 33 metrů vysoký vánoční strom. Tentokrát pochází z Rakouska, které darovalo papeži strom již osmkrát. Ten letošní do Vatikánu převezli před týdnem. Smrk starý 120 let pochází z dolnorakouského města Gutenstein.

Stromek zdobí 2000 vánočních koulí a hvězdu na vrcholu a bylo na něm připevněno také 1500 speciálních malých úsporných žárovek. Podle tradice byly z Gutensteinu dovezeny také dva menší osmnáctimetrové smrky a několik desítek malých stromků, které budou zdobit jiná vatikánská náměstí a prostory.

„Jelikož je nejen ochráncům přírody, ale i věřícím líto takových krásných staletých smrků či jedlí, které obvykle stojí na náměstí svatého Petra a po svátcích je čekal smutný konec, bylo tentokrát rozhodnuto, že kmen stromu bude využit. Vyrobí se z něj různé předměty určené dětem,“ dodává spolupracovnice České televizie v Itálii Vědunka Lunardi. Půjde například o lavičky, altánky a dřevěné hračky.

Obřad rozsvícení stromku je podle slov Lunardi velmi sugestivní. Na obřad chodí nejen věřící, ale také spousta Římanů a turistů. Jen delegace z rakouského Gutensteinu zahrnuje 500 členů, kteří se akce na náměstí zúčastní. Obvykle stromu žehná papež, letos se ale očekává špatné počasí, takže jeho osobní účast není jistá.