Osmá noc v Aténách: Radikálové útočí na banky i hotely

Atény - Po sobotě, která proběhla ve znamení poklidných protestů a vzpomínkových akcí na zabitého patnáctiletého mladíka, se do Atén opět vrátilo násilí. V noci zaútočily stovky výtržníků hned na několik bank a vládních budov. Stovky maskovaných mladíků útočily kameny a zápalnými lahvemi na policejní stanici, kde sloužil důstojník viněný ze zabití patnáctiletého mladíka. Protesty rebelů tak v Řecku pokračovaly už osmou noc.

Násilí a střetům s policií předcházel den poklidných demonstrací. Stovky mladých Řeků zapalovaly svíčky na památku smrti patnáctiletého Alexe, který před týdnem zemřel po zásahu odražené policejní střely.

O útoku na aténské banky informoval zpravodaj ČT Bohumil Vostal: „Jednalo se o jeden z dalších útoků na pobočky řecké národní banky v Aténách. Po půl jedné v noci radikální demonstranti u jednoho z hlavních náměstí Omonia poničili tyčemi okna tohoto bankovního ústavu a tvrdě se poté střetli s policisty“.

Slzný plyn v hotelových pokojích

Demonstranti zaměřovali policisty laserovými ukazovátky, aby mohli lépe útočit. Několikaminutovou bitvu, při které radikálové pouštěli na policisty popelnice, sledovaly z okolních hotelů desítky hostů. Radikálové poté zaútočili i na ně a do pokojů jim vrhali slzný plyn.

Objevily se také závažné problémy s průjezdností Atén. „Při tom všem policie nestihla uzavřít hlavní ulici, a tak řidiči vjížděli do protisměru, otáčeli se a na desítky minut zablokovali dopravu v okolí,“ uvedl Vostal. Aténská policie musela na celý večer a noc uzavřít několik částí v centru hlavního města, což mělo na dopravu fatální dopad.

Zatčena skupina radikálů

Policistům se podařilo zpacifikovat v jednom z podchodů skupinu demonstrantů, kterou obklíčili a poté po příchodu posil odvedli do antonů.

I když už nedochází k tak brutálním střetům jako dříve, demonstranti v nich hodlají pokračovat. Oficiálně jsou prozatím protesty nahlášeny do pondělí.

V policejních celách skončilo během týdenních nepokojů přes 400 výtržníků. Škody se stále ještě vyčíslují, hlavně v areálu univerzity, kde se demonstranti opevnili a kam nemá policie přístup. Už teď ale podle odhadů přesahují v přepočtu pět miliard korun.

  • Demonstranti zaměřující laserem autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/577/57682.jpg
  • Pouliční nepokoje v Řecku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/574/57316.jpg