Novým thajským premiérem zvolen opoziční politik Vedžadžíva

Bangkok - Novým thajským premiérem byl dnes zvolen kandidát thajské opoziční Demokratické strany Apchisit Vedžadžíva. Absolvent Oxfordské univerzity získal v parlamentu 234 hlasů potřebných k vítězství. Porazil tak svého protikandidáta, bývalého šéfa národní policie Praču Promnoka. Parlament Vedžadžívu vzápětí formálně jmenoval předsedou vlády, zatímco se před budovou shromáždily stovky stoupenců bývalé thajské vlády, ti se snažili zablokovat parlament. Oznámily to tiskové agentury.

Pro Vedžadžívu hlasovali poslanci odštěpené frakce Pea Tchaj (Pro Thajsko), která měla podporovat svrženého a v exilu pobývajícího Šinavatru. Hlasování parlamentu následovalo po několika měsících protestů opozice, které koncem listopadu vyvrcholily týden trvajícím obsazením dvou bangkockých letišť.

„Vedžadžíva je člověk, který nepatřil k nejmilitantnějším odpůrcům minulé vlády, takže s největší pravděpodobností většina lidí očekává uklidnění situace,“ řekl ve Studiu ČT24 Jan Bečka z Institutu mezinárodních studií UK. „Má dobrou reputaci - v politice si v minulosti vždy dokázal zachovat čistou tvář. Je ale otázkou, jestli bude mít dost síly něco v zemi změnit.“

Analytici předpokládají, že vítězství kandidáta Demokratické strany by mohlo vyústit v období přinejmenším dočasné stability. Hned po oznámení výsledku hlasování se ale před parlamentem shromáždili stoupenci předchozí thajské vlády a vůdce protestu je vyzval, aby zablokovali všechny dveře budovy a nenechali nikoho vyjít ven.

Policie parlament pozamykala zevnitř. Protestující skandovali: „Apchisit, kandidát armády“ a spílali mu coby nastrčené figurce thajských vlivných ozbrojených sil, které v roce 2006 při vojenském převratu svrhly Tchaksina Šinavatru. Podle agentury Reuters protestující prohlížejí všechna auta, která se snaží z komplexu parlamentu odjet. Na několik vozů zaútočili demonstranti cihlami a holemi a rozbili jim okna. Vozy poslanců, kteří hlasovali pro Vedžadžívu, nenechávají projet ven.

Vydáno pod