Olomoucká onkologie zmodernizovala urychlovač k ozařování nádorů

Olomouc - Olomoucká fakultní nemocnice zmodernizovala svůj lineární urychlovač, kterým se ozařují nádory. Celkové náklady 100 milionů korun zahrnovaly i nový počítačový tomograf, který nemocnice používá k plánování léčby. Ředitel nemocnice Radomír Maráček uvedl, že nová technika přispěje k přesnější léčbě nádorů s výrazně nižším poškozením okolních zdravých tkání.

„Dosud jsme nedokázali ozařovat nádory tak, abychom ušetřili zdravou tkáň. Tento přístroj umožní nové techniky,“ řekl k tomu přednosta onkologické kliniky Bohuslav Melichar.

„Ozařování se zpravidla kombinuje s chemoterapií a tyto postupy stále patří mezi nejúčinnější metody léčby zhoubných nádorových onemocnění,“ uvedl dále Melichar.

Modernizovaný přístroj podle lékaře Karla Cwiertky umožňuje nově také provádění radioterapie s modulovanou intenzitou. „Tímto postupem dosáhneme rovnoměrnějšího rozložení dávky záření a zdravým tkáním se vyhneme i na místech, kde těsněji přiléhají k nádoru,“ vysvětlil.

„Využívat ho budeme především u nádorů hlavy, krku ale třeba i prostaty a samozřejmě i u jiných nádorových onemocnění,“ uvedla radioterapeutka Lucia Hudinková.

Urychlovač zestárne za deset let

Technický pokrok v oboru je velmi rychlý. Starý urychlovač, který až dosud v nemocnici používali, byl starý deset let. Ani u nového přístroje lékaři nepředpokládají, že bude sloužit déle. Dnes ale patří ke špičce toho, co se ve světě vyrábí.

Nový lineární urychlovač si letos pořídila i znojemská nemocnice, kde jej využívají i lidé ze sousedního Rakouska. Podobný lineární urychlovač má v Česku dalších šest nemocnic.

Léčbou rentgenovými paprsky se v olomoucké nemocnici lékaři zabývají už sto let. Ke kulatému výročí si proto nadělili dárek za sto milionů korun. Velkou částí financí přispělo ministerstvo zdravotnictví.