Letošní udělování Nobelových cen provází korupční skandál

Stockholm - Švédská prokuratura oznámila, že zahájila vyšetřování možné korupce při udělování letošní Nobelovy ceny za lékařství. Společnosti napojené na Nobelův výbor měly dostat vysoké sumy od farmaceutické firmy Astra Zeneca. Ta vyrábí vakcínu proti rakovině děložního čípku. A právě za objev lidského papillomaviru HPV, který způsobuje tuto chorobu, byla letos Nobelova cena udělena.

Nejde přitom ani o jedinou aféru spojenou s koncernem Astra Zeneca, ani o první aféru spojenou s letošním ročníkem udílení Nobelových cen. Novináři ze švédského veřejnoprávního rozhlasu se totiž rozhodli pečlivě prozkoumat aktivity jednotlivých členů Nobelových výborů.

Zjistili přitom, že například některé činnosti Nobelovy nadace sponzorovala jedna z největších amerických zbrojovek, která se zabývá výrobou komponentů do jaderných zbraní, což pro Nobelovu cenu není nejlepší reputace.

Někteří ze členů Nobelových výborů zase cestovali na náklady vlád do Číny a do Japonska, a i to je bráno jako konflikt zájmů. Skandál s firmou Astra Zeneca je ale brán jako nejzávažnější. Prokurátor Christer van der Kvast prohlásil, že v tomto případě nevylučuje přímé obvinění z korupce a úplatkářství. 

Podle dlouhodobých výzkumů je ale korupce ve Švédsku vůbec nejnižší na světě. Letos zveřejněný žebříček společnosti Transparency International uvádí Dánsko a Švédsko na prvních dvou místech se shodným takzvaným indexem CPI. Česko je na pětačtyřicátém místě.