Bitva v Ardenách - poslední pokus Německa o zvrat vývoje druhé světové války

Bastogne (Belgie) - Bitva v Ardenách, která začala 16. prosince 1944, byla poslední nebezpečnou protiofenzivou německé armády na západní frontě. Tento pokus nacistického Německa zvrátit průběh druhé světové války Spojenci nakonec úspěšně odvrátili. Belgie si tehdy uprostřed poslední zimy druhé světové války už tři měsíce užívala znovu získané svobody. O to větší bylo zděšení civilního obyvatelstva, když německé síly polního maršála von Rundstedta nastoupily na belgicko-lucemburské hranici k zoufalé ofenzivě. Marný německý pokus zvrátit výsledek na západní frontě stál německou stranu přibližně přes 80 tisíc životů, Američané přišli o více než 41 tisíc mužů.

Pro Spojence byl prosincový útok v Ardenách překvapením a Němcům navíc přálo počasí, které znemožnilo Spojencům nasadit proti německým kolonám letectvo a nemohlo ani pořídit strategické informace o velikosti útoku. Ovšem v okamžiku, kdy se počasí zlepšilo, bylo rozhodnuto. Spojenecké letectvo německé jednotky rychle rozdrtilo.

A právě špatné počasí se stalo osudným i majorovi amerického vojenského letectva Glennu Millerovi, jehož letadlo 15. prosince 1944 odletělo ze základny RAF Twinwood Farm v Claphamu v hrabství Bedfordshire do Londýna, nicméně zmizelo nad kanálem La Manche. Pátrání po něm bylo neúspěšné a svět tak přišel o jednu z největších osobností swingu, autora šlágrů jako In The Mood, Chattanooga Choo Choo či Moonlight Serenade.

Hitler svůj útok dobře načasoval

Razantní útok Němců započatý v noci z 15. na 16. prosince 1944 dokonale překvapil i americké jednotky a Spojence. Mlha a sníh v prvních dnech ofenzivy dokonale hrály Němcům do rukou - spojenecké letectvo zůstalo na zemi. Asi dva týdny mohl ještě Hitler snít o tom, že rychlým postupem na Brusel a Antverpy vrazí mezi Spojence klín a přivodí na západní frontě zvrat. Pak však přišel protiútok americké armády, při němž se vyznamenal legendární generál Patton.

Nikdy dříve a nikdy později nezaznamenala americká armáda v jedné operaci tak ničivé ztráty. Centrum belgických Arden - městečko Bastogne - je jedním z mála bitevních polí starého kontinentu, které si americká veřejnost dodnes pamatuje. Důvodem je úporný boj o město, který svedli vojáci 101. vzdušné výsadkové divize pod vedením amerického generála Anthony McAuliffa, kteří v odříznutém městě dokázali odrážet německé útoky bez dodávek munice, zásob, materiálu a záloh.

Oddíly generála Skorzenyho

Německá armáda se během ofenzivy v Ardenách uchýlila i k netradičnímu způsobu boje. Anglicky mluvící Němci se v ukořistěných spojeneckých uniformách vydávali na druhou stranu fronty, kde vnášeli zmatek do řad amerických a britských vojáků.

„Ten zmatek byl tak výrazný, že 20. prosince zatkly americké jednotky vlastního generála Clarka, nevěřili mu, že je Američanem a několik hodin ho držely zamčeného ve sklepě,“ vypráví vojenský historik Jan Boris Uhlíř.

Situace se natolik vyhrotila, že když byl chycen Němec v americké uniformě, byl na místě popraven.

Labutí píseň Luftwaffe

1. ledna 1945 navázala na pozemní útok i ofenziva německé Luftwaffe. Vzlétlo více než 850 letadel, které měly za cíl šestnáct vybraných letišť v Holandsku a Belgii. Ztráty Němců byly ovšem vyšší než na straně Spojenců. Velkou část německých letadel paradoxně sestřelila i vlastní protivzdušná obrana, která je považovala za nepřátelské stroje.