Řečtí studenti obsadili televizi a přerušili zprávy

Atény - Skupina řeckých studentů dnes obsadila řeckou veřejnoprávní televizi a přerušila vysílání zpravodajské relace. Tento protest asi dvacítky mladých lidí souvisí s vlnou nepokojů, které už jedenáctý den sužují Řecko jako následek smrti patnáctiletého chlapce, jehož při výtržnostech zasáhla střela z policejní zbraně.

„Přišli klidně. K žádnému násilí nedošlo a požádali nás, aby mohli přes vysílání protestovat v souvislosti se smrtí patnáctiletého chlapce,“ zastával se studentů nejmenovaný představitel televize.

Stanice krátce odvysílala záběry účastníků protestu, pak urychleně následovaly reklamní šoty a vzápětí přenos z parlamentu, kde konzervativní premiér Kostas Karamanlis jednal s poslanci své strany.

O 45 minut později předstoupil před kamery ředitel stanice Christos Panagopulos, aby akci studentů veřejně odsoudil. "Takový akt násilí
překračuje hranice demokracie,„ prohlásil ředitel a dodal, že se za incident řeckému lidu omlouvá. Posluchačům objasnil, že “skupinka mladých lidí obsadila na několik minut vysílací studio, což jim umožnilo na chvíli rozvinout transparent". Pak studenti v klidu studio opustili, dodal. 

Nepokoje, k nimž dala podnět chlapcova smrt, postupně dostaly podobu demonstrací se sociálním obsahem namířeným proti reformám, které připravuje Karamanlisova pravicová vláda. V podstatě klidné protesty ale doprovází četné každodenní násilnosti a střety s policejními silami. Navíc studenti okupují řadu vysokých škol, na jejichž půdu nesmí policie podle řeckých zákonů vstoupit.   

Řecká veřejnost stejně jako opozice vytýkají vládě, že nedokázala nepokoje zvládnout a předák opozičních socialistů Jorgos Papandreu vyzval premiéra i jeho kabinet, aby odstoupili a otevřeli tak cestu k novým parlamentním volbám.