Jih Evropy trápí rozmary počasí

Řím/Madrid - Jižní Evropu nadále ovládá chaos způsobený extrémními rozmary počasí. Španělská Mallorka zažívá sněhovou a povodňovou kalamitu, evakuuje obyvatelstvo z ohrožených míst. Střední Itálii spolu s Římem stíhají záplavy, vojáci pomáhají stavět civilistům provizorní hráze z pytlů s pískem. V přímořské Pomezii poblíž hlavního města přišla podle médií vysoká voda tak rychle, že se několik rodin muselo zachránit na střechách svých domů.

Také španělský ostrov Mallorka ve Středozemním moři zasáhly dnes prudké lijáky, nejvydatnější za posledních 30 let. Mnoho vodních toků se vylilo ze břehů, voda zaplavila na mnoha místech silnice a zanesla je bahnem a kamením. Na okraji La Palmy, hlavního města ostrova, muselo být asi 100 lidí kvůli povodni evakuováno z bytů.

Podle meteorologů napršelo až 275 litrů vody na čtvereční metr. Vodní proud poškodil řadu domů. Armáda vyslala z pevniny na ostrov dva vrtulníky na pomoc, aby pomohly při vyprošťování. Ve vyšších polohách Mallorky jsou srážky sněhové, a na horách tak leží silná pokrývka sněhu, která z tohoto obvykle teplého prázdninového ostrova vytvořila nevídanou zimní krajinu.

V Alpách trvá nebezpečí lavin

Ve francouzských Alpách zůstává od neděle ještě přes 50 000 domácností bez proudu. Rozvodná společnost ERDF oznámila, že vedení bylo sněhem a spadlými stromy přetrháno na příliš mnoha místech, často přístupných jen pěšky, takže odstranění všech závad ještě nějakou dobu potrvá. Nedělní bouře ponechala bez proudu původně přes 100 000 domácností.

Švýcarsko již hlásí uklidnění situace. Rekreační středisko Zermatt a všechna údolí v kantonu Valais, která byla v pondělí odříznuta sněhem od světa, jsou již opět přístupná. Nebezpečí lavin je však vysoké a v mnoha střediscích, včetně Davosu, platí nejvyšší, pátý stupeň lavinového nebezpečí, a tedy i zákaz vycházení do hor.

Obdobná situace je v sousedních italských Alpách. Podle civilní ochrany nebylo v prosinci lavinové nebezpečí tak vysoké nejméně 12 let. V regionech Piemont a Aosta platí nejvyšší stupeň varování před lavinami. Některé horské silnice musely být kvůli lavinovému nebezpečí uzavřeny.