Rusko letos vyvezlo zbraně za více než osm miliard dolarů

Moskva - Rusko za letošní rok vyvezlo zbraně v hodnotě přesahující osm miliard dolarů (asi 150 miliard Kč). Odběrateli je 80 zemí světa, mezi největší patří Indie a Čína. Oznámil to dnes v Moskvě náměstek předsedy vlády Sergej Ivanov s tím, že oproti roku 2000 Rusko svůj export zbraní téměř zdvojnásobilo.

V roce 2007 vyvezla Moskva zbraně v hodnotě 7,5 miliardy dolarů (asi 141 miliard Kč). Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov oznámil dodávku deseti stíhaček typu MiG-29 do Libanonu. Moskva podle něj očekává „další impulsy“ ve vojenskotechnické spolupráci s Bejrútem.

Podle dalších údajů má Indie zájem o ruské jaderné ponorky, jednání o jejich pronájmu už začalo. Podle Ivanova se světová finanční krize zatím nijak neprojevila na počtu zakázek, které ruské zbrojovky dostávají. „Rusko bude neúnavně pokračovat v upevňování své autority a svého vlivu ve všech částech zeměkoule,“ zdůraznil Ivanov.

Ruská armáda je sice vyzbrojena bezpilotními letouny domácí provenience, ty ovšem beznadějně zastaraly, protože pocházejí ze 70. a 80. let minulého století. Vývoj nových strojů naráží na potíže a vyžádá si finance a čas.