Proti somálským pirátům se bude moci bojovat i na pevnině

New York - Rada bezpečnosti OSN povolila pozemní boj proti somálským pirátům. Země, které chtějí zasáhnout proti novodobým korzárům tak mohou operovat i na území Somálska a v jeho vzdušném prostoru. Musí to ale povolit somálská vláda. Některé země už dříve zaútočily na lodě pirátů, to ale podle odborníků nemělo velký efekt, částečně právě proto, že nemohly zakročit i na pevnině, kde mají piráti základny.

Rozhodnutí Rady bezpečnosti dovoluje státům „zasáhnout proti těm, kteří planují, pomáhají uskutečnit nebo uskutečňují akty pirátství a ozbrojené loupeže na moři“. Zásah na somálském území ale nesmí být v rozporu s lidskými právy. To je gesto, které rada uskutečnila směrem ke členům, kteří se obávali, že by případný zákrok mohl poškodit civilní obyvatelstvo.

Ačkoli byla během diskuze v radě opakovaně zmíněna role somálské vlády, ta má ve skutečnosti jen malou noc. Země se potýká s anarchií od pádu diktátorského režimu před 17 lety.

Není také jasné, jaký druh bezpečnostních složek by se mohl zásahu zúčastnit. Neví se ani to, zda by se na zákroku měla podílet americká armáda.