V Řecku demonstrují studenti, opět se střetli s policií

Atény - Několik tisíc Řeků protestuje v Aténách proti politice tamní vlády. Třináctým dnem tak pokračují demonstrace, které doprovázejí pouliční nepokoje. I dnes došlo v ulicích metropole ke střetu policie s demonstranty. K dnešním protestům se přidali také odboráři, studenti a učitelé.

Odboráři se středoškolskou a vysokoškolskou mládeží demonstrují v centru Atén, je zde několik tisíc lidí. Oblast je proto uzavřena, z centra museli zmizet lidé, kteří zde nakupovali na Vánoce. Násilí propuklo poblíž budovy parlamentu, když radikálové zvrátili původně klidnou demonstraci v útok proti policistům. Házeli na ně kameny a zápalné lahve. Pořádkové jednotky odpověděly slzným plynem.

Na tři hodiny dnes přestali pracovat i státní úředníci, stávkovali i lékaři v nemocnicích. Nepokoje se objevily i na předměstí Atén, kde mládež protestovala kvůli včerejšímu incidentu. Ve středu totiž někdo postřelil sedmnáctiletého chlapce. Ten byl dneska operován, mládež je nicméně pobouřena dalším případem střelby na studenta.

Právě před několika dny byl podobný případ důvodem, proč mládež vyšla do ulic. Tehdy při policejním zásahu policisté vypálili varovné výstřely, kulka ale zasáhla Alexise Grigoropulose a ten zemřel. Protesty však postupně dostaly podobu manifestací namířených proti sociálním reformám, které připravuje řecká pravicová vláda.

Obdobné demonstrace se dnes konaly také v Soluni na severu Řecka, v Ioannině na západě, v Patrasu na Peloponésu a na ostrově Lesbos. Řekové se tak snaží dát najevo svou nespokojenost s konzervativní vládou, které vyčítají špatnou ekonomickou situaci v zemi. Studenti a odbory navíc vyzvali k dalším protestům kvůli plánovaným reformám ve školství a penzijním systému. Protestuje se i proti privatizačním plánům, růstu daní a návrhu státního rozpočtu.