Mobil s Androidem dorazí do Česka v únoru

Praha - První mobilní telefon s operačním systémem Android od společnosti Google začne mobilní operátor T-Mobile prodávat v Česku nejpozději v polovině února. ČTK o tom informoval důvěryhodný zdroj. Zástupci společnosti nechtěli termín komentovat. Uvedli pouze, že půjde o první čtvrtletí.

Telefon G1 od výrobce HTC se bude prodávat výhradně u operátorů skupiny T-Mobile. Zatím je k dostání jen v USA a Velké Británii. Vedle Česka telefon zhruba ve stejné době dorazí i na německý, nizozemský, polský a rakouský trh. Na americkém trhu se za měsíc prodalo kolem 300 000 přístrojů.

G1 bude výrazně levnější než iPhone 3G

Cena by měla být výrazně nižší než u iPhone 3G, jenž je v tuzemsku v prodeji od léta. Ceník chce ale operátor zveřejnit až v lednu. V USA se G1 prodává za 179 dolarů. 

G1 zřejmě nebude tak prodejně úspěšný jako iPhone. „V prvních měsících očekáváme prodej v řádu jednotek tisíc kusů,“ uvedl Miroslav Richter, který má v českém T-Mobile G1 na starosti. V závěru roku by na trh mohly přijít telefony s Androidem od dalších výrobců.


Dotykový displej doplní služby přímo od Google

Telefon má dotekový displej, počítačovou klávesnici, internetové připojení Wi-Fi a UMTS a většinu aplikací od Googlu jako je elektronická pošta Gmail či služba Googhle Maps. V době uvedení na trh asi ještě nebude dostupná česká lokalizace softwaru. 

Android chce na trhu tzv. chytrých telefonů konkurovat zavedeným operačním systémům. Nejrozšířenější Symbian má podle analytické firmy Gartner podíl asi 57 procent, následuje software pro BlackBerry s podílem 17,4 procenta a platforma Microsoftu Windows Mobile s 12 procenty trhu.