Bombajské hotely po třech týdnech od útoků znovu otevřely

Bombaj - Přísná bezpečnostní opatření a modlitby všech v Indii zastoupených náboženství dnes provázely znovuotevření bombajských hotelů Oberoi a Tádžmahal, které se koncem listopadu staly terčem teroristických útoků. Zahynulo při nich 170 lidí. Atmosféra na místě ale rozhodně "nevoněla" strachem. Naopak lidé chtěli ukázat, že svá oblíbená místa podporují.

V hale hotelu Oberoi-Trident, kde je ode dneška pro hosty k dispozici 550 pokojů, tři restaurace a bar, se k prosté ceremonii shromáždili duchovní zastupující hinduisty, muslimy, židy, křesťany, sikhy či buddhisty a všichni zaměstnanci hotelu.

Kolem budovy byla značně posílena bezpečnostní opatření, vchod střežili policisté s cvičenými psy a ozbrojení muži zákona byli v pohotovosti v písečných bunkrech postavených v blízkosti vchodu. Zatím je otevřena polovina Trident hotelu, část Oberoi zůstává uzavřena.

„Není tu cítit strach. Je tu znát odvaha lidí a zaměstnanců,“ řekl Kritika Srinivasan, který patří k pravidelným hostům hotelu a přišel jeho zaměstnancům poblahopřát ke znovuotevření. „Musíme ukázat, že nemohou zlomit naši odvahu a solidaritu.“ Nick Derken dokonce odkládal využití hotelových služeb a čekal, až jeho hotel znovu otevře, aby místní podpořil. „Nechávám si tady v hotelu stříhat vlasy už dva roky a byl jsem spokojený. Návštěvu holiče jsem schválně 14 dní odkládal, dokud tu neotevřou, abych dokázal, že je podpořím,“ uvedl.

Pro návštěvníky se dnes otevírá také moderní křídlo známé jako Tower historického hotelu Tádžmahal, kam byla na zahajovací ceremonii pozvána tisícovka hostů. Od večera bude připraveno 268 pokojů a provoz bude obnoven také v sedmi místních restauracích.

Útoky na desítku cílů v Bombaji zahájila 26. listopadu skupina teroristů napojených údajně na zakázanou pákistánskou skupinu Laškare tajjaba. V hotelech útoky přerostly ve tři dny trvající obléhání, kdy indické ozbrojené síly bojovaly s teroristy pokoj od pokoje. V hotelu Tádžmahal navíc vypukl požár. Devět z útočníků bylo zabito, desátého se podařilo zadržet a je v policejní vazbě.