Ruské pověsti ožívají v ledu

Moskva - Opravdovou galerii z ledu připravili ruským divákům k Vánocům tamní umělci. V moskevském parku Krasna presnja je sice zatím ledových soch jenom pár desítek, své nadšené příznivce už si ale našly. Udatní bohatýři, nebezpečné šelmy, láska i zrada. Ruským umělcům při práci s ledem fantazie nechyběla. Než jejich sochy uvidíte, musíte si obléct zvláštní teplé oblečení. Zážitek ale stojí za to.

Ledová galerie funguje od letošního května. Je v ní sice 10 stupňů pod nulou, ihned se ale ocitnete přímo v srdci ruských bajek a pověstí. Pro deset umělců, kteří v ledové galerii vystavují, byly inspirací hlavně Puškinovy bajky. Z ledových kvádrů tak ožil jeho svébytný pohádkový svět. „Každý si tady najde příběh svého dětství,“ líbí se návštěvnici Jekaterině.

Podle zakladatele Michaila Muchina má ale galerie vyšší ambice než jen bavit. Návštěvníkům chce dokázat, že práce s ledem může být i opravdovým uměním. „Existují ledové bary, hotely a jiné stavby. Skutečnou ledovou galerii ale ještě nikdo nezkusil. Tak jsme do toho šli my,“ kasá se Muchin. Ledové exponáty pro galerii vznikly během dvou měsíců. Výstava je stálá, ale chystají se nové přírůstky. „S ledem se nedá pracovat rychle. Je to náročnější materiál, potřebuje hodně zkušeností a citu. Je to trochu podobné jako práce s křišťálem,“ svěřuje se sochař Alexandr Kuklev.

  • Ledová skulptura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/590/58932.jpg
  • Postava z ruských bylin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/590/58930.jpg
  • Ovoce v ledu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/590/58931.jpg
Vydáno pod