Bush zrušil milost, kterou udělil podvodníkovi s nemovitostmi

Washington - Americký prezident George Bush se odhodlal k velmi neobvyklému kroku. Zrušil milost, kterou na Vánoce udělil kontroverznímu newyorskému developerovi Isaacu Toussiemu. Soud ho před pěti lety poslal za podvody za mříže. Jenže se ukázalo, že v souvislosti s prodejem domů čelí dalšímu procesu. Média navíc zjistila, že jeho otec sponzoroval Bushovy republikány.

Jeden jediný den se mohl Isaac Toussie těšit z prezidentské milosti. Objevil se na seznamu devatenácti jmen, navržených Georgem Bushem na prezidentský pardon. Jenže Spojené státy se topí v hypoteční krizi a pomoc podvodníkovi s nemovitostmi, může vyvolat skandál.

Manželé Hubbardovi patřili k těm, kdo si od Toussieho firmy koupili domy podřadné kvality se skrytými vadami. Dům si museli opravit za vlastní. Podvodník nakonec v roce 2003 dostal 5 měsíců vězení a 3 roky soudního dozoru. Teď čelí žalobě 4 stovek dalších podvedených kupců nemovitostí. Navíc se ukázalo, že jeho otec sponzoroval republikánskou stranu. Několika senátorům, včetně neúspěšného prezidentského kandidáta Johna McCaina, letos poslal téměř 40 tisíc dolarů. A Bílý dům zařadil zpátečku.

„Na základě informací, které vyšly dodatečně najevo, prezident doporučil zmocněnci ministerstva spravedlnosti, aby panu Toussiemu milost neudělil. Prezident věří, že bude mít příležitost případ přehodnotit ještě před tím, než o milosti rozhodne,“ vysvětluje mluvčí Bílého domu.

Bílému domu se chyba nepřiznávala snadno. Prezident Bush je ale s koncem svého funkčního období pod drobnohledem médií. Ta pečlivě sledují, jestli ještě před lednovým odchodem nepomůže někomu z odsouzených příznivců Republikánů.