Svět si připomíná čtvrté výročí ničivých tsunami v jihovýchodní Asii

Phuket (Thajsko) - Před čtyřmi lety dorazily ničivé vlny tsunami k břehům jihovýchodní Asie, oblast zpustošily přesně 26. prosince. Živel zabil přes 200 tisíc lidí a milionům dalších zkomplikoval život. Díky humanitární pomoci z celého světa se region zbavil nejhorších následků. Podpora ale neskončila, dál běží řada rozvojových projektů.

Zničující vlny smetly na dvě stě tisíc lidských životů, další miliony přišly o střechu nad hlavou a týdny trvalo, než se základní pomoc dostala k těm, kteří zůstali odříznuti v odlehlých oblastech.

Čtyři roky po katastrofě jsou na mnoha místech vidět úspěchy, které jdou daleko za obnovu zdevastovaných oblastí. Jednou z organizací, která pokračuje v rozvojové pomoci je Dětský fond OSN. „Můžeme dokončit budování škol, může skončit nějaký konkrétní projekt, nebo jeho financování. Naše práce s tím ale neskončí a vždycky tady po nás zůstane něco, co ji bude připomínat," popisuje Jonathan Cauldwell z UNICEFU.

OSN se teď soustředí především na zajištění dodávek pitné vody nebo vybudování kanalizace. Školy, které se z mezinárodní pomoci postavily, by měly vydržet i silné zemětřesení. Kritickým problémem je vysoká dětská úmrtnost.

V řadě zemí si pozůstalí připomněli oběti ničivých vln. Zemětřesení a následné tsunami připravily v roce 2004 v oblasti Indického oceánu o život 230 tisíc lidí. Řada zemí kvůli tomu například vylepšila systémy včasného varování a opakovaně provádí nácviky evakuace před podobnou hrozbou.