Vědci vytvářejí pomocí scannerů trojrozměrné modely památek

Praha - Čeští památkáři vytvářejí počítačové trojrozměrné kopie vybraných památek UNESCO. A to s neuvěřitelnou přesností desetin milimetru. Speciální scannery tak zaznamenají na vzácných sochách takřka každé zrnko - tím vzniká dokanalá dokumentace památek, která pomáhá restaurátorům při opravách.

Pomocí scannerů je možné vytvářet perfektní kopie cenných památek; dokonalé repliky mohou obdivovat turisté a návštěvníci muzeí, originály můžou zůstat ve speciálních schránkách s konstantní teplotou a vlhkostí, aby došlo k co nejmenšímu poškození. To je případ např. sv. Ludmily a sv. Václava - soch z Karlova mostu. Kolem těch už prošly miliony návštěvníků a přečkaly stoleté rozmary počasí. Vzácným sochám ale čas a turisté ubližují - originály jsou naštěstí uloženy v depozitáři na Vyšehradě, bez deště a ptačího trusu.

V těchto dnech se na sochách objevily terčíky a vědci na sochy namířili speciální scanner s laserem a třemi kamerami. Památkáři totiž v rámci pilotního projektu mapují památky zapsané na seznamu UNESCO. Sgrafita v Litomyšli, náhrobky na pražském židovském hřbitově nebo znaky některých pražských domů. Počítačové modely se navíc dají znovu zhmotnit pomocí nejmodernější výrobní techniky, tzv. rapid prototypingu.

Výsledkem je pak dokonale věrná replika, ve které jsou zaznamenané všechny prostorové a povrchové informace. Je ale vyrobená z levnějších materiálů: „Vy můžete tuhle repliku poslat na výstavu po světě, aniž byste musel složitě řešit, která pojišťovna vám to pojistí,“ pochvaluje si vedoucí projektu Martin Dvořák.