Cholera již zabila 1 500 Zimbabwanů, hrozí její rozšíření do dalších zemí

Harare – Epidemie cholery, která v posledních měsících probíhá v Zimbabwe, zabila již přes 1 500 lidí. Oznámila to Světová zdravotnická organizace jako orgán OSN s tím, že dvě třetiny obětí zemřely v prosinci. Nemoc se zatím nedaří zastavit a navíc hrozí, že se rozšíří do dalších afrických států.

Podle Světové zdravotnické organizace již zemřelo 1 518 lidí, cholerou onemocnělo dokonce 26 497 Zimbabwanů. Úmrtnost nakažených během průběhu epidemie stoupla ze čtyř procent na 5,7 procenta. Při řádné zdravotní péči by přitom podle WHO úmrtnost neměla přesáhnout jedno
procento.

Podle mluvčího Světové zdravotnické organizace Paul Garwooda nebyla epidemie v Zimbabwe zvládnuta. Velkou pozornost by tak měly opatřením věnovat sousední státy, zejména Jihoafrická republika a Botswana, kde už se nemoc také objevila.

Podle posledních údajů zimbabwského ministerstva zdravotnictví z 25. prosince se v zemi objevují stále nová ohniska infekce. Epidemii cholery se tak nedaří zvládnout ani se zahraniční pomocí a snahou mezinárodních humanitárních a zdravotnických organizací.