Ze světa se ozývají výzvy k zastavení izraelského útoku

Paříž/Washington - Řada zemí, hlavně muslimských, dnes odsoudila izraelskou ofenzivu v Gaze a některé Izrael vyzvaly, aby bombardování Gazy okamžitě zastavil, nebo alespoň projevil zdrženlivost. Tým nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy reagoval obezřetně a zdůraznil, že jménem USA mluví jen dosavadní prezident George Bush. Evropská unie projevila připravenost zvýšit humanitární pomoc obyvatelstvu pásma Gazy.

Senegalský prezident Abdoulaye Wade, který teď stojí v čele Organizace islámské konference, označil izraelské bombardování za nepřijatelné, zaslepené a v regionálních konfliktech bezpříkladné. Podle něho je nelze zdůvodnit jen střílením raket Hamasu na Izrael.

Turecko, Pákistán a Egypt vyzývají k zastavení náletů

Turecký ministr zahraničí Ali Babacan a jeho egyptský kolega Ahmad Abúl Ghajt vyzvali k okamžitému zastavení náletů a k uzavření příměří a upozornili na nebezpečí rozšíření konfliktu. Babacan také řekl, že izraelská ofenziva znemožňuje pokračování nepřímých rozhovorů mezi Izraelem a Sýrií prostřednictvím Turecka.

K zastavení náletů dnes vyzval i Pákistán, podle něhož jsou tyto akce kontraproduktivní a z hlediska Charty OSN ilegální. Prezident Ásif Alí Zardárí zároveň vyzval mezinárodní společenství, aby se zasadilo o pokojné a trvalé řešení palestinské otázky.

Afghánistán: Smrt civilistů neospravedlní politika Hamasu

Afghánské ministerstvo zahraničí v komuniké rovněž vyzvalo k okamžitému zastavení náletů a uvedlo, že pouhá politika Hamasu k ospravedlnění bombardování a smrti civilistů nestačí. Afghánistán zároveň vyzval obě strany k toleranci.

Jordánský poslanec Chalíl Atíja dnes řekl, že dolní komora jordánského parlamentu v neděli vyzvala vládu, aby přezkoumala vztahy s Izraelem, pokud Tel Aviv neukončí nálety na Gazu. „Pokud bude agrese pokračovat, přijmeme další opatření,“ řekl bez bližšího upřesnění Atíja.

„Šok a vážné znepokojení nad vojenskými operacemi v Gaze“ dnes dala znovu najevo Čína. Vyzvala Izrael, aby ofenzivu okamžitě zastavil.

Kanada: Odpovědnost nese Hamas

Kanada označila nynější události za „nešťastné“, ale uvedla, že odpovědnost za ně nese Hamas, který „si záměrně a neustále bere za terč izraelské civilisty“. Její ministr zahraničí Lawrence Cannon vyslovil nad situací vážné znepokojení a vyzval ke klidu a k obnově příměří mezi oběma stranami.

Britský ministr zahraničí David Miliband dnes znovu vyzval k příměří v Gaze, tamní ztráty na životech označil za nepřijatelné a řekl, že oblast nyní zažívá „velmi nebezpečnou a velmi pochmurnou chvíli“. „Myslím, že je naší povinností velmi rozhodně žádat příměří, které by ochránilo Izrael, ale musíme také zajistit posílení autority palestinské samosprávy a jejího předsedy Mahmúda Abbáse,“ řekl.

Smrt Izraeli, hlásaly tisíce Íránců

S výkřiky „Smrt Izraeli“ a „Smrt Americe“ dnes tisíce Íránců manifestovaly v ulicích hlavního města Teheránu proti izraelským náletům v pásmu Gazy, které pokračují už třetí den. Protiizraelské demonstrace se konaly také v Egyptě a dalších blízkovýchodních zemích.

Írán dnes na znamení solidarity s Palestinci v Gaze vyhlásil národní den smutku. „Izrael by měl zmizet z tváře světa,“ hlásal jeden z transparentů, s nimiž přišli Íránci na teheránské náměstí Palestine. Na tribuně byli přítomni členové íránské vlády i vysocí političtí a vojenští představitelé. Pod tribunou visel velký nápis: „Všichni bychom se měli mobilizovat ke zničení Izraele.“

Vydáno pod