Volby v Bangladéši vyhrála opozice, získala tři čtvrtiny mandátů

Dháka - V parlamentních volbách v Bangladéši zvítězila centristická Lidová liga v čele s bývalou premiérkou Šajch Hasínou Vadžídovou. Její strana získala 75 procent z 300členného parlamentu. Oznámila to dnes ústřední volební komise v Dháce. Voleb se i přes chladné počasí zúčastnilo 70 procent z 81 milionů oprávněných voličů. Bližší údaje zatím nebyly zveřejněny.

Podle pracovníka volební komise Humajuna Kabíra by formace Vadžídové měla obsadit 261 parlamentních křesel, zatímco BNP třicet. Zbytek připadá na nezávislé kandidáty a menší strany. Jiné zdroje tvrdí, že liga má zajištěno 229 a BNP 25 křesel. Definitivní výsledky budou známy večer místního času, kdy má také na tiskové konferenci vystoupit vítězka. Vadžídová už teď požádala stoupence, aby se vzdali oslav v ulicích, protože hrozí střety se stoupenci druhého tábora.

Podle agentury Reuters začala drtivost vítězství opozice vzbuzovat obavy, zda poražená Bangladéšská nacionalistická strana takovou porážku přijme. Již během voleb se objevilo vzájemné obviňování z korupce a podvodů, což by mohlo přerůst do pouličního násilí mezi přívrženci vítězů a poražených.

„Kritickým momentem bude, zda obě strany bez vášní akceptují výsledek hlasování, které podle dosavadních poznatků bylo v zásadě svobodné a regulérní,“ řekl agentuře Sheridan Prasso z americké společnosti přátel Asie.