Brněnští vědci vyvinuli metodu, jak sledovat dění uvnitř buňky

Brno - Vědci z brněnské Masarykovy univerzity a Akademie věd ČR vyvinuli novou metodu pro sledování procesů odehrávajících se uvnitř buněk. Umožňuje jim dostat se až na úroveň molekul, což při studiu živých buněk v reálném čase dosud nebylo možné. Od novinky se očekává, že přinese pokrok v medicíně i biotechnologiích. Umožní například vývoj nových antibiotik, léků proti rakovině či pesticidů, uvedl Jiří Damborský z Masarykovy univerzity.

Vědci už díky novému postupu dosáhli prvních výsledků. „Novou metodou se již podařilo s vysokou přesností stanovit rychlost pohybu molekul vody, které proteiny v živých buňkách obklopují,“ řekl Damborský.

Dění odehrávající se v buňce sledují výzkumníci pomocí speciálně utvořené bílkoviny. Vloží do ní sondu, podobně jako se vkládá klíč do zámku. „Molekulární sondy umožňují vědcům sledovat, co se děje v bezprostředním okolí proteinů,“ řekl Damborský. Sonda se aktivuje speciálním laserem, kvůli tomu vozí odborníci z Brna zkoumaný materiál do Prahy, protože v Brně laser není k dispozici. Výsledky měření pak zpracovávají pomocí velmi výkonných počítačů.

Na výzkumu pracují odborníci od roku 2004. Sedmičlenný tým, v němž jsou zastoupeni chemici, mikrobiologové, biofyzici a biochemici, provedl první úspěšné experimenty v roce 2006. Funkčnost metody ověřili výzkumníci se dvěma proteiny. „Jeden pochází z půdní bakterie, druhý z bakterie osidlující kořeny rostlin sóji. V současné době probíhají experimenty se dvěma dalšími proteiny,“ řekl Damborský.

Velmi cenné je podle něj to, že nová metoda pochází výhradně z dílny českých vědeckých pracovišť. Výzkum stojí ročně milion korun. Autoři ho financují z grantů.

Vyvinutí nové metody pro sledování molekul uvnitř buněk je několikátým úspěchem vědeckého týmu kolem Damborského. Už dřív skupina vyvinula například novou metodu likvidace bojového plynu yperitu a rakovinotvorné látky trichlorpropanu. Nebezpečné látky se šetrně rozloží pomocí speciálně upravených enzymů.