Demokrat Franken míří do Senátu

New York - Sporné senátní volby v Minnesotě vyhrál podle opakovaného sčítání hlasů demokrat Al Franken. Oznámila to dnes minnesotská státní volební komise. Dosavadní republikánský senátor Norm Coleman, proti němuž Franken kandidoval, dal už předem najevo, že výsledky voleb soudně napadne.

Po novém sečtení téměř 2,9 milionu lístků z loňských listopadových voleb zvítězil bývalý rozhlasový moderátor a televizní komik Franken o 225 hlasů. Republikáni ovšem namítají, že některé hlasy byly sečteny špatně a jiné byly ze sčítání neprávem vyřazeny. Minnesotský státní tajemník Mark Ritchie takové výhrady odmítá.

Demokraté by nyní měli spolu s Frankenem ve stočlenném Senátu 58 křesel. Nový senátor ale nebude moci v úterý na ustavující schůzi složit slib, protože po dnešním vyhlášení výsledků začala sedmidenní lhůta pro podání případných námitek. Colemanův právník Tony Trimble oznámil, že ji připraví během 24 hodin. Americká média předpovídají, že soudní spor pravděpodobně odloží Frankenovo usednutí do senátorského křesla o několik měsíců.