Klaus ve Financial Times pro zrušení regulací a proti prohlubování integrace EU

Londýn - Uvolnit či zrušit své pracovní, ekologické a zdravotní regulace by měla Evropská unie v současném boji s ekonomickou krizí. V článku pro britský list Financial Times to napsal český prezident Václav Klaus. Podle deníku potvrdil svou pověst nejméně politicky korektní hlavy státu Evropské unie, když také vyjádřil naději, že česká vláda nebude v čele EU usilovat o prohlubování integrace unie a že nebude zastáncem "alarmismu globálního oteplování".

Podle Klause by při řešení krize nejvíce pomohlo „velké omezení všemožných restrikcí soukromých iniciativ, zavedených za poslední půlstoletí během éry krásného nového světa 'sociální a ekologické tržní ekonomiky'“. „Nejlepší by bylo přechodně zmírnit, ne-li zrušit, nejrůznější pracovní, ekologické, sociální, zdravotní a další 'standardy', protože blokují racionální lidskou aktivitu víc než cokoli jiného,“ napsal Klaus.

„Pokud jde o 'ústavní' pat EU, doufejme, že česká vláda nepovede Evropu ke stále těsnější unii, k Evropě regionů (místo států), k centralizované a nadnárodní Evropě nebo ke stále více řízené a regulované Evropě řízené shora,“ napsal český prezident. Vláda bude zdůrazňovat heslo předsednictví - Evropa bez bariér, což podle Klause znamená „obhajování další liberalizace, odstraňování obchodních bariér a odstraňování protekcionismu“.

Klaus: Světové klima se v zásadě nemění

„Světové klima se v zásadě nemění, ale alarmistům globálního oteplování se podařilo přesvědčit politiky (a také některé obyčejné lidi), že přichází soudný den a na základě tohoto falešného předpokladu se snaží omezit naši svobodu a prosperitu,“ napsal český prezident, který vyjádřil naději, že „lze počítat s tím, že česká vláda nebude zastáncem takového alarmismu“.

„Češi cítí, že svoboda a prosperita jsou ohroženy víc než klima,“ zdůraznil. Zopakoval, že „není prokázáno, že by úroveň nynějšího globálního oteplování byla jedinečná“. „Snahy zmírňovat globální oteplování bojem proti emisím CO2 jsou zbytečné. Co je důležitější - lidé prokázali, že jsou s to se dostatečně přizpůsobit postupně se měnícímu klimatu,“ dodal Klaus.

Podle něj ČR přebírá předsednictví v komplikovaném okamžiku. Nicméně skoro všechny okamžiky jsou komplikované, napsal. „Neměli bychom panikařit a musíme říci ne lidem, kteří označují nynější okamžik za historicky jedinečný, ale jen námi chtějí manipulovat,“ uvedl Klaus.

Český prezident připustil, že i rok 2009 přinese konflikty, které budou mít „důsledky pro nás všechny“. Ale „česká vláda nebude podporovat vnější zasahování do domácích záležitostí suverénních států,“ podotkl.

„Pragmatičtí Češi - se svou kritikou evropských rozhodovacích mechanismů - se nebudou snažit vyvolat evropskou 'sametovou revoluci', ale budou prosazovat své zájmy a priority,“ napsal Klaus. „Budeme jednat s ostatními tak, jak očekáváme, že budou jednat s námi: s respektem k odlišným názorům,“ míní český prezident.

Klausovy přímočaré názory nejsou v EU žádným tajemstvím, ale načasování jeho posledních výroků by mohlo vyvést z rovnováhy českou vládu, která dnes v Praze společně s Evropskou komisí slavnostně zahajuje české předsednictví EU, napsal deník.

Za článek Klause kritizovala socialistická frakce EP

Za výroky pro Financial Times dnes Klause ostře kritizoval šéf socialistické frakce Evropského parlamentu Martin Schulz. Frakce zároveň vyzvala premiéra Mirka Topolánka, aby dal najevo, že Klaus mluví za sebe, a nikoliv za vládu, a že prezidentovy názory nereflektují názory českého předsednictví unii.

„Prohlášení, která Václav Klaus uvádí v dnešních Financial Times, jsou naprosto nepřijatelná,“ uvedl Schulz v tiskovém prohlášení. „Snaží se otočit ručičky hodin proti 60 letům pokroku, který přinesl mír a prosperitu milionům lidí v Evropě,“ dodal. Podle švédského socialistického europoslance Jana Anderssona jsou „názory vyjádřené panem Klausem proti všemu, za čím evropští socialisté stojí“.

  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/466/46552.jpg
  • Financial Times autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60709.jpg