Šéf MI5: Hrozba terorismu v Británii poklesla

Londýn - Vůbec poprvé promluvil šéf britské zpravodajské služby MI5 Jonathan Evans v médiích. V rozhovoru pro britský tisk oznámil, že hrozba teroristických útoků al-Káidy v Británii poklesla, i přesto ale podle něj dál teroristé usilují o útoky.

Za poslední dva roky zlepšila podle Evanse řada úspěšných procesů bezpečnostní situaci v zemi. Od ledna 2007 bylo z terorismu usvědčeno 86 lidí, polovina z nich se přiznala.

Podle Evanse i přesto ale Velké Británii hrozí případné útoky teroristů z al-Káidy. Vedení této radikální organizace prý má stále strategický zájem na útocích v Británii za pomoci britských občanů, zdůraznil Evans. Myslí si také, že Usáma bin Ládin je stále naživu, ale je spíše pro extremisty symbolickou figurou. MI5 v souvislosti s terorismem sleduje v Británii na 2000 podezřelých lidí.

Po teroristických útocích 11. září 2001 v USA zažila Británie nejhorší útoky 7. července 2005, kdy bylo v Londýně zabito 52 lidí. Další spiknutí policie odhalila nebo se útoky spiklencům nepovedly.    

Bezpečnost země by mohla ohrozit také hospodářská krize a oslabení ekonomické moci Británie, myslí si Evans. „Když v minulosti nastaly takové zlomové okamžiky, často to mělo důsledky pro národní bezpečnost a vznikala nová spojenectví. Musíme být s to na takové hrozby reagovat. Svět už nikdy nebude jako dřív,“ dodal.