Izrael souhlasí s principy egyptského návrhu na příměří

Tel Aviv - Izraelský bezpečnostní kabinet dnes schválil pokračování operace proti palestinskému Hamasu v pásmu Gazy. Dvanáct členů kabinetu podpořilo návrh, aby armáda pokračovala v pozemní operaci a jednotky postoupily dál do vnitrozemí regionu ovládaného Palestinci. Izrael dnes také podpořil principy návrhu příměří, se kterým za asistence francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho přišel Egypt.

„Souhlasíme s principy, ale převedení těchto návrhů do praxe je výzva, která stojí před námi,“ uvedl představitel Izraele. Poradce ministra obrany Amos Gilad proto pojede zítra do Káhiry, aby projednal ještě další podrobnosti kolem mírového řešení.

Podle egyptského plánu by Izrael a palestinské frakce měly přistoupit na okamžité příměří na časově omezené období. To by umožnilo bezpečný přísun humanitární pomoci do Gazy a dalo Egyptu čas na pokračování snah o celkové a trvalé příměří. Jeho podmínky by zahrnovaly zabezpečení hranic Gazy před dalším pašováním zbraní do pásma, otevření hraničních přechodů a ukončení blokády této enklávy ze strany Izraele. 

V průběhu dnešního dne francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že Izrael i Hamas již přistoupily na podmínky návrhu příměří, se kterým po schůzce s francouzským prezidentem přišel egyptský prezident Husní Mubarak. Izrael i Hamas nejprve v reakci na to oznámily, že o návrhu zatím teprve diskutují. Izrael ale dnes večer sdělil, že s principy návrhu souhlasí. Hamas podle některých zdrojů nehodlá přistoupit na trvalé příměří s Izraelem, ale o ostatních bodech mírového plánu uvažuje. Ve čtvrtek by se v Egyptě údajně měli sejít k jednání o egyptském plánu na příměří v pásmu Gazy zástupci Izraele, palestinské samosprávy a radikální skupiny Hamas, aby si promluvili o podrobnostech plánu.

Izrael dnes oznámil, že vojsko bude každý den dodržovat tříhodinové příměří ve městě Gaza a jeho nejbližším okolí, aby umožnilo obyvatelstvu v bezpečí se zásobit. Dnes proto po poledni na tři hodiny utichly zbraně, poté se ale opět začalo střílet.

Dnes si útoky vyžádaly 16 obětí, z toho pět byly děti. Na jižní Izrael dopadlo 15 raket Hamasu, ale nikoho nezranily. Dvanáctidenní boje zaplatilo životy téměř 700 Palestinců.

Nicolas Sarkozy a Husní Mubarak
Zdroj: ČT24