Palestinský Hamas není jednotný v tom, zda je Abbás ještě prezident

Ramalláh - Dnes oficiálně vypršel mandát předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Ten byl do úřadu zvolen 9. ledna 2005 na čtyři roky, avšak jeho strana Fatah i Abbás sám tvrdí, že by měl vládnout další rok. Fatah totiž poukazuje na změněný volební zákon, podle něhož se musí na rozdíl od minulosti konat prezidentské a parlamentní volby současně a současný parlament, jemuž dominuje Hamas, byl zvolen v lednu 2006 na čtyři roky. Hamas na jednu stranu tento postup odmítá, na druhou říká, že tuto záležitost nechce otvírat.

Hamas se nyní ale zdá názorově rozpolcený, protože místopředseda politického vedení Hamasu Músá abú Marzúk řekl, že Abbás bude počínaje dneškem obyčejným Palestincem bez práva zastupovat Palestince při jednáních, mluvčí vlády Hamasu v pásmu Gazy Táhir Nunu ale zároveň prohlásil, že prioritou jsou nyní izraelské útoky na Hamas v Gaze a palestinská jednota. „Teď nehodláme otvírat záležitost ukončení Abbásova mandátu,“ řekl.

Abbás i další zástupci samosprávy několikrát ujistili, že nehodlají využít situaci v Gaze k tomu, aby se vlády na tomto území zmocnil Fatah. Egyptský plán příměří počítá s tím, že obě strany na určitý čas ukončí boje, umožní zásobování Gazy humanitárními potřebami a začnou jednat o trvalém příměří. To musí z hlediska Hamasu obsahovat záruku otevření všech pohraničních přechodů, z hlediska Izraele zase účinnou kontrolu hranice mezi pásmem Gazy a Egyptem.

Fatah se odvolává na změněný volební zákon, podle kterého musí probíhat parlamentní i prezidentské volby současně. To by znamenalo, že by se Abbásův mandát prodloužil o rok, protože parlament byl zvolen na čtyři roky v roce 2006. Organizace pro osvobození Palestiny, která zastřešuje různé palestinské skupiny a jejímž členem není Hamas, loni v listopadu podpořila Abbáse a potvrdila jeho mandát i po uplynutí lednového termínu. Abbás tehdy oznámil, že začátkem roku vypíše datum parlamentních i prezidentských voleb. Jeho strana Fatah usiluje o smír s Hamasem, ale tato radikální skupina rozhovory maří.

Vydáno pod