V Británii se narodila holčička bez genu způsobujícího rakovinu prsu

Londýn - V Londýně se narodila vůbec první holčička, která nehrozí onemocnění rakovinou prsu. Chybí jí totiž gen, který nemoc vyvolává. Zákeřná choroba se vyskytovala v rodině jejího otce. Rodiče holčičky se proto rozhodli, že podstoupí umělé oplodnění a genetický výběr embryí. Tento postup má ale i své odpůrce, kteří se bojí, že se dá genetická předvolba zneužít.

Pravděpodobnost, že se bude muset holčička v budoucnu léčit s rakovinou prsu, dosahovala až 85 procent. Jedinou možností, jak tomu zabránit, byl genetický výběr zárodku. Pokus se podařil a matka porodila zdravou holčičku. „Děvčátko nebude v dospělosti ohroženo rizikovým genem rakoviny prsu ani dělohy. Genu jsme ji zbavili nadobro, nebudou ho mít ani další generace v této rodině,“ vysvětluje porodník Paul Serhal z londýnské univerzitní nemocnice.

Postup byl poměrně jednoduchý. Lékaři nejdříve uměle oplodnili ve zkumavce osm vajíček. Po třech dnech se vyvinula osmibuněčná embrya, z nichž lékaři vyňali vždy po jedné buňce a následně je prozkoumali. Šest zárodků, které obsahovaly gen rakoviny prsu, zničili a bylé dva zavedli do dělohy, aby je matka donosila. Podle Serhala se jedná o odzkoušenou metodu, která se už delší dobu používá např. proti cystické fibróze. „Genů rakoviny prsu ale takto pacienty zbavujeme poprvé,“ dodává.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Podobný výběr embryí vyvolává ve světě vášnivé diskuse. Odpůrci diagnózy zárodků se totiž obávají, že by mohli lidi této možnosti zneužít. „To není léčba rakoviny prsu. Je to jen nástroj, jak zabránit narození lidí náchylných k této nemoci. Nemám nic proti té holčičce, ale myslím, že už jsme zašli moc daleko,“ tvrdí zakladatelka organizace Poznámky k etice rozmnožování Josephine Quintavalleová

Ve Velké Británii se metoda nazvaná preimplantační genetická diagnostika používá pouze pro odhalení genů, nositelů dědičné nemoci. V Německu nebo Spojených státech úřady kontroverzní léčbu zakázaly úplně.

Vydáno pod