Do pařížské aukce jde automobilový skvost - Bugatti 57S

Paříž - Mezinárodní aukční síň Bonhams chystá událost roku. Sedmého února bude v Paříži prodávat bugatku z roku 1937. Auto téměř 50 let stálo v garáži jistého anglického lékaře. Teď je na prodej a mohlo by vynést částku, jakou za autoveterána ještě nikdo nezaplatil. Odhad je v přepočtu víc než 100 milionů korun.

Na světě je jich jenom 17. vzácná černá bugatka se ztrácela pod stále silnější vrstvou prachu v severoanglickém Newcastlu. O její existenci vědělo jen pár nadšenců. Teď je znovu ve světle reflektorů a vyráží do světa změnit majitele. Po smrti starého lékaře, který ji od roku 1960 vlastnil, se rodina rozhodla veterána prodat. Že je cenný, dědicové věděli. Odhadovaná cena 3 až 4 miliony eur je ale zaskočil.

„Bavíme se o bugatce ze třicátých let. Ty jsou i samy o sobě významné, ale to, co tu máme, je model 57S, což je naprostá lahůdka. Bylo to závodní auto převlečené za kabriolet,“ uvedl šéf automobilové divize Bonhams James Knight.

Do aukce jde sedmdesátiletá Bugatti (zdroj: ČT24)

Víc než sedm křížků se na autu podepíše, i když má najeto jenom 40 tisíc kilometrů. Aukční síň ale rozhodla, že na nic nesáhne, vůz jen naleští měkkou jelenicí: 

„Méně je více, kompletně všechno je tu původní, a nechceme to měnit. Má originální kapotáž a čalounění, lak i mechaniku. Necháme na příštím majiteli, aby si vybral, jestli nechá auto zrenovovat, nebo ho nechá takto,“ říká specialista na závodní veterány Nicholas Benwell.

Bugatka patřila automobilové hvězdě

Auto ve třicátých letech patřilo hraběti Howeovi, jehož jméno bylo před válkou velkým pojmem. Prodejci proto doufají, že vůz si koupí skutečný labužník. Někdo, kdo ocení nejen značku, ale i společenské pikanterie, co se na něj vážou. 

„Hrabě Howe byl řidič gentleman. Byl neuvěřitelně zámožný a miloval závody. Byl zakladatelem dnešního Britského klubu automobilových závodníků, ve 20. a 30. letech sám jel v šesti závodech Le Mans po sobě. Byl automobilovou superstar své doby,“ doplnil Knight.

Podle zlých jazyků je nešťastné, že jde vůz do dražby v době finanční krize - prý to případné kupce odradí. Aukční síň ale vážné zájemce varuje, aby neváhali. Druhou šanci koupit takový vůz hned tak nedostanou.