Princ William se dnes začne cvičit na pilota záchranného vrtulníku

Londýn - Šestadvacetiletý britský princ William zahájil výcvik na pilota vojenského záchranného vrtulníku. Od ledna je příslušníkem královského letectva v hodnosti kapitána a čeká ho zřejmě vojenská kariéra. Licenci pilota vrtulníku má i jeho otec, následník trůnu Charles. Charlesův bratr Andrew zase létal vrtulníkem během války s Argentinou o Falklandské ostrovy v roce 1982.

Šestadvacetiletý William má za sebou základní výcvik pilota vrtulníku v britských pozemních silách. Od 1. ledna je příslušníkem královského letectva v hodnosti kapitána, ode dneška mu začíná výcvik na základně Shawbury. Princ vyzkouší let nejdříve na jednomotorovém vrtulníku Squirrel, pak přesedlá na dvoumotorový vrtulník Griffin. Až bude mít dost zkušeností, posadí se také jako pilot do stroje Westland Sea King, který se v reálu používá k záchranným operacím.

Člen královské rodiny ovšem nebude mít oproti ostatním vojákům žádnou výhodu. „Bude se k němu přistupovat jako ke každému jinému důstojníkovi,“ řekl armádní velitel Lovell. „Podstoupí přesně stejný výcvik jako ostatní a nebude mít speciálně přiděleného instruktora ani stroj,“ dodal.

A jak bude vypadat princův život na základně vzdálené přes 250 kilometrů severně od Londýna? „Cvičí se od osmi ráno do pěti odpoledne, každý den jsou na programu jeden až dva lety trvající přes hodinu,“ řekl Lowell. „Ale není to jen létání. Výcvik zahrnuje množství letové přípravy a dalšího studia. Všichni piloti průběžně skládají zkoušky.“

Výcvik potrvá dva roky, až ho William absolvuje, nastoupí zřejmě na jednu ze základen britské vojenské pátrací a záchranné služby.