Ve Francii se kvůli Gaze množí protižidovské útoky

Paříž - Ve Francii se množí antisemitské útoky. Na synagogu na pařížském předměstí Saint-Denis neznámí pachatelé zaútočili zápalnými lahvemi. Ty rozbily okno a zničily také zeď přilehlé židovské restaurace. Z místa podle svědků utíkaly tři osoby. Od zahájení vojenské operace v pásmu Gazy 27. prosince je to už třicátý protižidovský útok ve Francii. Ve Francii žije největší muslimská a židovská komunita v Evropě, násilí na Blízkém východě vždy vyhrotí vztahy mezi oběma stranami.

Po útoku na pařížském předměstí začala hořet kavárna, která se synagogou sousedí. Požár se ale podařilo včas uhasit. Další útok se zápalnými lahvemi se odehrál v Schiltigheimu na východě země. Policisté našli u domu sloužícího k náboženským rituálům místní komunity izraelitů střepy ze tří lahví.

Kromě útoků zápalnými lahvemi se na některých budovách objevují také hanlivé protižidovské nápisy. V Puy-en-Velay na jihu Francie na zdi sociálního střediska blízko tamější synagogy nalezli antisemitské a propalestinské nápisy, které hlásaly: „Musíme zabít Židy“, „Ať žije Palestina“ nebo „Osvoboďte Gazu“.

Francouzští představitelé všech politických stran útoky odsoudili. „Každý občan se vztahem k republikánským a laickým hodnotám se cítí uzemněný množícími se antisemitskými činy v naší zemi v posledních týdnech,“ prohlásil pařížský socialistický starosta Bertrand Delanoë.