V Evropě pořád mrzne a doprava vázne - hlavně říční

Berlín/Paříž/Madrid - Nejnižší teplota letošní zimy v Německu - 36,6 °C byla zaznamenána ve Funtensee v bavorských Alpách. V jiných částech země se začalo oteplovat a denní teploty dosáhly až nad bod mrazu. S následky silných mrazů, které Německo zasáhly minulý týden, se ale stále potýká říční doprava. Po třech dnech přestalo sněžit na jihu Francie, takže letiště v Marseille znovu zahájilo provoz, obnoveno bylo také vyučování ve školách. Bez elektřiny zůstává ještě asi 1000 domácností. V Polsku už několik dní vládnou noční mrazy okolo - 20 °C, přes den hustě sněží. Mrazivé počasí komplikuje život i Portugalsku a Španělsku.

V Rakousku mrzne, v Norsku hrozí vlnobití

I Rakousko zaznamenalo v noci na sobotu zatím největší mrazy této zimy. V Tyrolsku naměřili - 23,7 °C. Dlouhodobý rekord zatím překonán nebyl, ten představuje hodnota - 27 °C ze 4. ledna 2004. Silný severovýchodní vítr o rychlosti kolem 55 km/h může ještě dnes v noci a zítra během dne zvedat vlny vysoké 40 - 60 cm na západním pobřeží Norska. V horách stále platí akutní lavinové nebezpečí nejvyššího stupně a potrvá i v následujících dnech. Stejné sněhové podmínky panují v horách na hranicích se Švédskem.

Mrazy zastavily říční dopravu v Německu

V Německu zůstává zamrzlá řada vodních cest. K nejdůležitějším patří Labský kanál, který umožňuje říčním lodím plout do Baltského moře. Kanál je ledem zablokován v délce 70 kilometrů. Led zablokoval lodní dopravu i na 120 kilometrů dlouhém úseku Odry, bavorské řeky jsou nesplavné a většina úseků řeky Mosely v Porýní-Falci je zavřená. Teploty se přes den na většině míst pohybovaly kolem nuly, v noci ale zejména na jihu a východě země klesají až deset stupňů pod nulu.

Z větší části je zamrzlý také Mohan. Proti ledovým krám, které jsou až 35 centimetrů tlusté, stále bojují ledoborce, na Odře ale už lámání ledu místní vzdali vzhledem k tomu, že v noci stále ještě příliš mrzne a uvolněné ledy k sobě znovu přimrzají. Německá říční plavba podobné problémy zažila naposledy v roce 1997.

Závěje znemožnily cestu do školy dětem na severovýchodě Polska, kde zůstalo několik škol zavřených. V autobusech se netopí a vlaky mají kvůli praskajícím kolejím velké zpoždění. Denně se objevují nové zprávy o tom, kde zůstali lidé bez vody kvůli poruchám potrubí.

Sníh a mráz blokují dopravu i v Portugalsku a Španělsku

Portugalsko sužují mrazy již několik dní, od čtvrtka sněží. Během víkendu se tak sever země ocitl pod sněhovou pokrývkou, což způsobilo značné problémy v dopravě. Sníh způsobil dopravní zácpy, teploty v noci klesají až k -6 °C, školy jsou zavřené a školáci si užívají mimořádné prázdniny. Podle předpovědi národní meteorologické služby budou nízké teploty na mnoha místech v Portugalsku pokračovat až do příští neděle.

Silné sněžení způsobilo problémy v dopravě po celém centrálním Španělsku. Hlášeno je mnoho dopravních nehod, četné úseky dálnic a silnic jsou uzavřené. Španělsko v současnosti zažívá nezvykle mrazivé zimní počasí stejně jako mnohé další části Evropy. Nezvykle chladno je i na Kanárských ostrovech, kde byla naměřena nejnižší teplota za posledních 35 let, sedm stupňů Celsia.

Provoz na madridském mezinárodním letišti Bajaras, které bylo stejně jako celá španělská metropole kvůli silnému sněžení od pátku prakticky paralyzováno, byl už v plném rozsahu obnoven během sobotní noci. Tisíce cestujících zde uvízly, protože kvůli mrazivému počasí na letišti fungovaly jen dvě ze čtyř ranvejí. V sobotu přistálo nebo startovalo zhruba 985 letadel, zatímco běžný provoz představuje kolem 1200 letů. Jedno z nejsilnějších sněžení za posledních několik desítek let způsobilo úplné přerušení provozu letiště na pět hodin.

  • Zamrzlé řeky v Německu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61539.jpg
  • Zamrzlé řeky v Německu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61538.jpg
  • Sněhová nadílka v Portugalsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61528.jpg
  • Sníh zkomplikoval provoz madridského letiště Bajaras autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61532.jpg
  • Hasiči odklízejí sníh z ranveje madridského letiště Bajaras autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61533.jpg
  • Mrazivé počasí v Německu autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61117.jpg