Čínská policie rozbila gang obchodníků s dětmi

Peking - Čínská policie zatkla 13 členů zločinecké skupiny, která se živila únosy a prodejem dětí. Většinou dvou až tříleté oběti prodávali gangsteři v bohatých oblastech Číny do nových rodin nebo na práci do továren. Podle odhadů je v Číně uneseno každoročně až 20 000 lidí, především dětí a žen.

Pro členy gangu, proti kterému čínská policie zakročila, nebyly děti lidské bytosti, ale spíše obchodní artikl. Své oběti unášeli na motocyklech, dvou až tříletá batolata pak prodávali v přepočtu až za 76 tisíc korun. Lidskou bytost je ale možné v Číně koupit i mnohem levněji: „Ceny za chlapce jsou mnohem vyšší než za dívky. Ty je možné koupit i za 120 amerických dolarů,“ vysvětluje představitel společnosti UNICEF v Pekingu Christian Voumard.

Kvetoucí zločinecký byznys nastartovala vládní politika jednoho dítěte. Nejméně jedno dítě gangsteři jednoduše pohodili poté, co zjistili, že se jedná o holčičku, kulturní tradice totiž Číňanům velí zanechat aspoň jednoho mužského potomka. Když zjistí, že čekají holčičku, často sáhnou k potratu, z chlapců se tak stává v nejlidnatější zemi světa nedostatkové zboží. Únosům nahrávají také obrovské ekonomické rozdíly mezi jednotlivými částmi Číny, rozprášený gang unášel děti v chudé centrální provincii Chu-nan, oběti pak putovaly na bohatý jih.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

„Lidé na jihu země mají stále více peněz. Častěji proto podléhají nabídkám zločinců, obchodujících s dětmi,“ dodává Voumard.

Ne všechny děti ale skončí v nových rodinách, některé se prodávají na otrockou práci do továren. Jsou známy také případy zotročených chudých rolníků nebo mentálně postižených. Podle odhadů americké vlády je každoročně uneseno až na 20 tisíc Číňanů a toto číslo zřejmě rychle poroste, i přes program boje proti únosům, který předminulý rok vyhlásil Peking.