V Pákistánu zadrželi kvůli útokům v Bombaji 71 lidí

Islámábád - Pákistánské bezpečnostní jednotky uzavřely pět výcvikových táborů radikální islamistické skupiny Laškare tajjaba a pozatýkaly víc než 70 lidí. Pákistánská skupina je podezřelá z teroristických útoků v indické Bombaji z loňského listopadu, které si vyžádaly přes 170 obětí.

Přesně 71 lidí skončilo v rukou bezpečnostních sil, mezi zadrženými jsou jak členové skupiny Laškare tajjaba, tak pracovníci charitativní organizace Džamáatut, která je s islamistickými radikály propojená.

Kromě uzavření táborů skupiny Laškare tajjaba se policisté postarali také o uzavření 20 úřadů, 87 škol a několika náboženských seminářů, které provozovala organizace Džamáatut. Zablokovali také internetové stránky této charitativní skupiny.

Kolik ze zadržených zůstává v pákistánské vazbě, nicméně není jasné. Mnozí z nich mohou být nyní jen pod policejním dohledem. V domácím vězení je ale každopádně Háfiz Muhammad Saíd, šéf charitativní organizace, který stál také u zrodu skupiny Laškare tajjaba.

Indie tvrdí, že atentáty v Bombaji byly připravovány v Pákistánu a že za nimi stojí právě radikálové z Laškare tajjaba. Indie také obvinila Pákistán, že se jeho úřady na přípravách útoků musely podílet. To ale Islámábád rezolutně zamítl.

Dál nicméně spolupracuje Pákistán s Indií na dopadení podezřelých, jen si stěžuje, že aby mohl podezřelé soudně stíhat, potřebuje od Indie více důkazů.