Atentátník zavraždil místopředsedu vlivné irácké sunnitské strany

Mosul (Irák) - Při útoku sebevražedného atentátníka dnes v Iráku přišel o život místopředseda vlivné sunnitské Irácké fronty pro národní dialog. Informovala o tom agentura Reuters. Hasan Zajdán Lihabí jednal nedaleko Mosulu s ostatními politiky o blížících se provinčních volbách. Podle policie při atentátu zahynuly ještě až tři osoby. Mnoho lidí utrpělo zranění.

Podle předsedy Irácké fronty pro národní dialog Sáliha Mutlaka střílel atentátník nejdříve po strážcích a pak pronikl do Lihabího domu nedaleko Mosulu na severu Iráku, kde v přijímací místnosti naplněné lidmi odpálil výbušninu připevněnou na těle.

Sektářské násilí, které zasáhlo Irák po invazi vedené Spojenými státy, se v poslední době zmírnilo. Sebevražedné atentáty jsou ale nadále běžné. Americké úřady se obávají toho, že násilností by před provinčními volbami, jež jsou plánovány na 31. ledna, mohlo přibýt. Od invaze to budou první volby, jež zcela samostatně organizují Iráčané a dohlížejí na ně.

Sám Hasan Zajdán Lihabí, bývalý generál z dob vlády diktátora Saddáma Husajna, v nadcházejících volbách nekandidoval. Ale podle Mutlaka vedl kampaň strany v Mosulu. Mnoho dalších lidí, kteří se dnešního setkání účastnili, byli kandidáti.