Gaza zažila už druhou klidnou noc, Izrael se chce stáhnout co nejrychleji

Jeruzalém - Přes ojedinělé incidenty klid zbraní v pásmu Gazy trvá. Izraelský premiér Ehud Olmert oznámil, že armáda Gazu opustí co nejrychleji. Na jednání v Jeruzalémě ho mezitím zástupci šesti evropských zemí vyzvali, aby otevřel přechody do Gazy, a uvolnil tak přísun humanitární pomoci půldruhému milionu Palestinců. Delegaci Evropské unie za české předsednictví zastupoval premiér Mirek Topolánek. Konflikt v Gaze si vyžádal životy více než 1300 Palestinců a 13 Izraelců. Do pásma má dnes přes dva přechody dorazit velký konvoj s humanitární pomocí, včetně 400 tisíc litrů paliva.

Po třech týdnech náletů a ostřelování panuje v pásmu Gazy napjaté příměří. Gaza zažila už druhou klidnou noc, Izrael odtud stahuje další jednotky a povolil průjezd kamionů s humanitární pomocí do Gazy. Izraelské vedení ohlásilo splnění všech svých hlavních cílů a oznámilo, že pokud klid zbraní potrvá dál, nic nebude bránit odchodu izraelských vojáků a přísunu humanitární pomoci. K co nejrychlejšímu otevření hranic vyzvali Izrael i zástupci šesti evropských zemí, kteří po summitu v egyptském Šarm-aš-Šajchu jednali v Jeruzalémě s premiérem Olmertem.

"Ze všech sil podpoříme trvalý mír, který by zaručoval bezpečnost Izraeli a zároveň umožňoval životaschopný palestinský stát, prohlásil britský premiér Gordon Brown. Přislíbil také okamžitou humanitární pomoc v hodnotě 30 milionů liber.

Kromě přeměny dočasného příměří v trvalé musí vyjednavači dosáhnout shody i v případě tunelů pod hranicí mezi Egyptem a pásmem Gazy. Izrael jich už dříve řadu zničil, pašování zbraní pro Hamas ale nezabránil. Dohodu komplikuje odpor egyptského prezidenta Husního Mubaraka k rozmístění mezinárodních pozorovatelů v oblasti.

Vyhráli jsme, říká Hamas

Mezitím se hnutí Hamas, které ve své chartě mluví o zničení Izraele, označilo za vítěze celého konfliktu. „Náš lid se přes všechny šrámy nevzdal, ale prokázal obrovskou vytrvalost. Historici o tom budou psát, generace si o tom budou vyprávět,“ prohlásil vůdce Hamasu v pásmu Gazy Ismaíl Haníja.

Hamas dnes také uvedl, že se znovu vyzbrojí i navzdory všem izraelským a mezinárodním snahám zabránit islamistickým radikálům v doplnění jejich arzenálu raket a dalších zbraní po válce v Gaze. „Dělejte si, co chcete. Výroba svatých zbraní je naším posláním a my víme, jak zbraně získat,“ řekl mluvčí ozbrojeného křídla Hamasu Abú Ubajdá na tiskové konferenci v Gaze. Podle něj nebyla schopnost Hamasu ostřelovat raketami izraelské území nijak oslabena. „Náš raketový arzenál nebyl zasažen a i za války jsme bez přerušení pokračovali v odpalování raket. Jsme stále schopni je střílet a s boží pomocí naše rakety zasáhnou další cíle v Izraeli,“ prohlásil Abú Ubajdá. Oznámil rovněž, že Hamas ztratil během izraelské ofenzivy jen 48 svých bojovníků, které označil za mučedníky. Izrael naproti tomu tvrdí, že zabil přes 500 bojovníků Hamasu.

Saúdská Arábie pomůže Gaze miliardou dolarů

Za tři týdny bojů zahynulo přes 1300 Palestinců, čtyři tisíce budov nálety srovnaly se zemí, dalších 20 tisíc domů je vážně poškozených. Lidé shánějí nedostatkové potraviny, léky a palivo.

Situace v pásmu Gazy po ofenzivě a jeho obnova je na programu jednání arabských vůdců, kteří se sjeli na hospodářský summit Ligy arabských států do Kuvajtu. Saúdskoarabský král Abdalláh oznámil, že jeho země poskytne na rekonstrukci v pásmu Gazy miliardu dolarů (zhruba 20 miliard korun). Do rekonstrukčního fondu, který chtějí arabské státy vytvořit, už dříve ohlásil příspěvek ve výši 250 milionů dolarů (asi pět miliard korun) Katar.

Saúdskoarabskou iniciativu kolem rekonstrukčního fondu pro Gazu ocenil v Kuvajtu předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Zároveň vyzval Hamas k vytvoření vlády národní jednoty s jeho stranou Fatah. Takový kabinet by podle něj otevřel cestu k souběžnému uspořádání parlamentních i prezidentských voleb.

Izraelské jednotky zatím ustupují. Izraelské tanky opustily bývalou židovskou osadu Necarim na jižním okraji města Gaza, poprvé od 3. ledna se tak zase uvolnila silnice vedoucí ze severu na jih pásma. Izraelci také odešli ze svých dosavadních pozic u Džabálije a Bajt Lahíje na severu pásma Gazy. Izraelské tanky nicméně zůstaly rozmístěny u hranice na palestinské straně, kde je chce Izrael ještě ponechat kvůli rychlé obraně proti případnému palestinskému útoku. Zatím také ještě nebyla odvolána zvýšená pohotovost vyhlášená pro izraelské záložníky. Není jasné, co bude po vypršení týdenního příměří - pokud tak dlouho vůbec vydrží.