Čína vyhlásila den porážky povstání v Tibetu svátečním dnem

Peking - Na návrh regionálních poslanců v Tibetu dnes čínské orgány schválily 28. březen jako svátek, kdy se bude připomínat den osvobození nevolníků. Letos je 50. výročí potlačení protičínského povstání, po němž tibetský duchovní vůdce dalajlama uprchl do exilu. Právě tento den by Tibeťané měli slavit jako své osvobození.

V roce 1949 vstoupila čínská armáda do Tibetu a začalo nastolování socialistické sekulární společnosti. Avšak v březnu 1959 Tibeťané povstali a pokusili se čínské vetřelce vyhnat. Po dvaceti dnech bylo povstání potlačeno a dalajlama uprchl do exilu.

„Tibetští nevolníci a otroci, kteří tvořili přes 90 procent obyvatel regionu, byli 28. března 1959 osvobozeni poté, co centrální vláda potlačila ozbrojené povstání, jež zrežíroval dalajlama a jeho stoupenci,“ napsala agentura Nová Čína.

Čína obviňuje dalajlamu, který žije v indickém exilu, ze separatismu a rovněž jej obvinila z podnícení loňských březnových protestů, největších za posledních dvacet let, při nichž byly zabity v Tibetu desítky lidí. Dalajlama veškerá obvinění odmítá a zdůrazňuje, že pro Tibet chce „skutečnou autonomii“, nikoliv nezávislost. Většina Tibeťanů vůči exilovému duchovnímu vůdci zůstává loajální.

Peking se snaží Tibet asimilovat i ekonomickou cestou, do jeho infrastruktury investoval miliardy dolarů, postavil zde např. nejvýše položenou železnici na světě. Přesto podle kritiků region zůstává jedním z nejchudších v Číně a většina zisku z ekonomického rozvoje jde příslušníkům nejpočetnějšího čínského etnika Chan, nikoliv Tibeťanům.

Vydáno pod