11letý Belgičan uspořádal sbírku pro senegalské děti

Brusel - Jedenáctiletý belgický školák se na dovolené v Senegalu rozhodl, že udělá radost tamním dětem a pomůže jim. A po návratu domů se do toho pustil. S pomocí rodičů uspořádal několik sbírek, oslovil televizi i noviny a řadu sponzorů. A do Afriky se skutečně vrátil s plným lodním kontejnerem.

Lucas Schaus oslovoval belgickou veřejnost dva roky. „Chcete něco darovat dětem do Senegalu? Stačí, když to pošlete na moji adresu,“ zněla jeho výzva. A vyplatilo se. Lidé posílali školní potřeby, šaty, hračky, jízdní kola i zdravotnický materiál.

„Byl jsem v Senegalu před dvěma lety a viděl jsem, že tam toho děti moc nemají. Chtěl jsem s tím něco udělat. Napadlo mě, že věcmi pro ně naplním kontejner,“ říká autor projektu Populus Lucas Schaus.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Za rok byl obrovský kontejner plný do posledního místečka. Zbývalo ho jen nalodit a dopravit z Belgie do senegalského Dakaru. Lucas se vydal do Afriky s ním, aby dohlédl na rozdělení věcí, které vybral. „Máme tady všechno, co by mohli ve škole potřebovat - pravítka, tužky, penály, mapy i bloky,“ popisuje náklad Lucas.

V Toubacoutské nemocnici se narodilo dítě přesně ve chvíli, kdy Lucas před budovou vykládal zdravotnický materiál. Novopečení rodiče se ho rozhodli pojmenovat po blonďatém chlapci.

Celý projekt, od shánění materiálu přes jeho dopravu až k příjemcům, natáčela belgická televize a z Lucase se stala mediální hvězda. Jeho samého ale podle vlastních slov víc než záře reflektorů hřeje pocit, že pomohl tolika lidem.

Vydáno pod