Evropa věří, že Obama bude lepším partnerem než jeho předchůdce

Brusel - Na nového amerického prezidenta čekal s velkými nadějemi téměř celý svět: od muslimských zemí po tradiční americké spojence v čele s Evropou. Evropská unie věří, že Barack Obama bude lepším partnerem než jeho předchůdce George Bush. Očekávání jsou obrovská, někteří ale varují před nerealistickým očekáváním.

České předsednictví Evropské unie dnes přivítalo inauguraci nového amerického prezidenta jako novou příležitost k šíření a prosazování společných hodnot a zájmů. V prohlášení uvedlo, že nedávná historie jasně ukazuje, že spolupráce USA a Evropy je nezbytná pro splnění očekávání a potřeb národů na obou stranách Atlantiku. EU je proto připravena společně s novou americkou vládou upevňovat transatlantické patrnerství a přizpůsobovat ho měnícím se problémům současného světa.

Svět si od Obamy slibuje hodně, prezident ale není kouzelník

Na Baracka Obamu platí celosvětová doba hájení, ale „on nemá kouzelnou hůlku, aby vyřešil všechny problémy Ameriky a potažmo naše“, zdůraznil dnes francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Problémy vyplývají i z tradičních rozdílů názorů na některé klíčové otázky zahraniční politiky, například posílení vojenské přítomnosti v Afghánistánu, uzavření věznice Guantánamo nebo systém americké protiraketové obrany v Evropě, připomíná bruselská zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Evropané, počínaje Francií, Velkou Británií a Německem, stejně jako Polsko a Bulharsko, ale vyslovili vůli spolupracovat s novým washingtonským týmem. Mezi nejnadšenější patří španělský premiér José Luis Zapatero, který řekl, že do Obamy vkládá mnoho nadějí a důvěry.

„Nemůžeme se dočkat, až se dá do práce a až spolu s ním změníme svět,“ řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. V dopise Obamovi napsal, že jeho zvolením americký lid „pevně projevil svou víru v pokrok a budoucnost, stejně jako svou touhu po otevřené, nové, silné a solidární Americe“, kterou Obama podle něho ztělesňuje. Nového prezidenta ujistil, že Francie je odhodlána spolupracovat s USA při zvládání výzev dnešního světa. Stejně tak i německá kancléřka Angela Merkelová vyslovila přání spolupráce „při naslouchání jednoho druhému“ a dodala, že jedna země nemůže problémy světa vyřešit sama. Považuje také podle svých slov za nutné, aby Rusko bylo zapojeno do amerického protiraketového štítu.

Za velký den pro celé lidstvo označil Obamův nástup do funkce izraelský prezident Šimon Peres. V narážce na otroctví a Obamovu tmavou pleť řekl, že jeho zvolením byla napravena jedna z největších křivd historie.

Čína dnes také dala najevo svá očekávání a vyzvala Obamu, aby odstranil překážky vojenské spolupráce mezi Pekingem a Washingtonem. Ruský premiér Vladimir Putin ovšem projevil skepsi, když řekl, že je „hluboce přesvědčen, že největší zklamání se rodí z velkých nadějí“. Naopak ukrajinský prezident Viktor Juščenko ocenil podporu Spojených států v úsilí své země o vstup do Severoatlantické aliance a vyzval Obamu, aby v tomto kurzu pokračoval.