Veteráni chtějí odškodné za to, že byli ozářeni při testech jaderných bomb

Londýn - Téměř tisícovka veteránů žaluje britské ministerstvo obrany, že je vědomě vystavilo účinkům radiace. Vojáci z Británie, Nového Zélandu a Fidži onemocněli poté, co se v 50. letech účastnili testů jaderných bomb v jižním Pacifiku. Za to, že trpí rakovinou, defekty na kůži a neplodností, požadují odškodné v milionech liber. Ministerstvo dřív tvrdilo, že spojitost nelze vědecky prokázat, nyní ale, že už je záležitost promlčená.

Proces je nyní před soudem, během téměř třítýdenního plánovaného slyšení před londýnským soudem bude muset ministerstvo obrany dokázat, že případ by se neměl vůbec projednávat, neboť soudní líčení nepřišlo v zákonné lhůtě a případ už je promlčený.

Veteráni chtějí naopak celý případ znovu otevřít, protože nové technologie podle nich mohou dokázat přímou souvislost mezi testováním jaderných bomb a jejich nemocemi.

Královský rada Benjamin Browne uvedl za asociaci veteránů, kteří požadují odškodnění kvůli jaderným zkouškám: „Úřady, vláda a představitelé řekli, že veteráni nedostanou kompenzace, dokud se neprokáže přímá souvislost. Teď ale věda má takové možnosti, aby to dokázala. Ministerstvo obrany teď však tvrdí, že je na všechno už pozdě.“

Brown proto upozornil na to, že se nynější postoj představitelů neshoduje s dřívějším stanoviskem vlády, stejně jako s postupem v mnoha státech světa, kde běžně veterány odškodňují i v takovýchto případech.

Ministerstvo obrany ale dál odmítá jakoukoli odpovědnost a odmítá spojitost mezi onemocněním veteránů a jadernými zkouškami. Mluvčí ministerstva uvedl: „Britská vláda přiznává veteránům, kteří se účastnili nukleárních testů v 50. letech, životní finanční příspěvky, ministerstvo uznává všechny závazky vůči veteránům.“ Dodal ale, že další kompenzace, které veteráni kvůli ozáření požadují, bude moci ministerstvo vyplatit, až bude prokázána jeho plná odpovědnost za onemocnění veteránů.